Drink Date 2021 - 2040 Reviewed by Lisa Perrotti-Brown Issue Date 1st Dec 2018 Source Interim End of November 2018, The Wine Advocate Deep garnet-purple colored, the 2016 D'Armailhac opens with gregarious cr?me de cassis, blackberry pie and mulberries scents with hints of chocolate box, roses and charcoal with a waft of dried sage. Medium-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and wonderful freshness, finishing long and earthy.
ジェームス・サックリング:95 ポイント
Issue date: Sunday, February 3, 2019 This is a really driven d’Armailhac showing blackcurrants and fruit tea with hints of bark on the nose and palate. Full-bodied, very firm and structured with a long and powerful finish. Direct and linear. Try after 2023.
Chateau D'Armailhac / シャトー・ダルマイヤック
ムートンファミリーの入門編に相応しい、高評価で値頃感があるシャトー!
ムートン・ファミリーを知る入門編と言うべき、メドック格付け第五級のシャトー・ダルマイヤック。18世紀にはダルマイヤック家の所有でしたが、その後何度か所有者が変わり、1933年よりバロン・フィリップ・ド・ロスチャイルド社が所有しています。その後、シャトー名は4回も変更。最初のダルマイヤックから、ムートン・ダルマイヤック、ムートン・バロン・フィリップ、ムートン・バロンヌ・フィリップと変わり、1989年からこのダルマイヤックに落ち着いています。
ムートン・ロスチャイルドとポンテ・カネに挟まれた素晴らしいテロワール。極上のテロワールを持つ畑で育まれたブドウが、バロン・フィリップ・ド・ロスチャイルド家の類い稀なるワイン醸造の技術によって、見事に開花した優良シャトーです。シャトー・ムートン・ロスチャイルドを長男とするなら、シャトー・ダルマイヤックは三男と称されています。早くから愉しめる溌剌として外交的なキャラクターに加え、1万円以下から手に入るお手頃なシャトーでもあります。
バロン・フィリップ・ド・ロートシルト社が所有するシャトー3軒(ムートン・ロートシルト、クレール・ミロン、ダルマイヤック)のなかではもっとも知名度は低いものの、高評価で値頃感があるとされるのがこのダルマイヤック。エチケットに描かれているのは、“バッカス(酒の神様)”です。
ダルマイヤックの畑は、なんとあのシャトー・ムートン・ロートシルトと、2009年にパーカーポイント100点を達成したシャトー・ポンテ・カネに挟まれているという実に恵まれた立地!
ゆるやかな傾斜に、太陽の照り具合も絶妙といった畑のポジショニングは、際立った個性を発揮できるワインに仕上がる可能性を秘めているといってよいでしょう。
醸造を行っているのはムートン・ロートシルトとクレール・ミロンも監督しているパトリック・レオンとエルヴェ・ベルローが率いる醸造チーム。また、使われているのは平均樹齢47年という古木のブドウ。これがワインにたまらないコクを与えるのです。
お手頃価格で恵まれたテロワールを堪能できるダルマイヤックオススメです。
ワインアドヴォケイト:93ポイント
Drink Date 2021 - 2040 Reviewed by Lisa Perrotti-Brown Issue Date 1st Dec 2018 Source Interim End of November 2018, The Wine Advocate
Deep garnet-purple colored, the 2016 D'Armailhac opens with gregarious cr?me de cassis, blackberry pie and mulberries scents with hints of chocolate box, roses and charcoal with a waft of dried sage. Medium-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and wonderful freshness, finishing long and earthy.
ジェームス・サックリング:95 ポイント
Issue date: Sunday, February 3, 2019
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