ワインアドヴォケイト:99 ポイント Rating 99 Release Price NA Drink Date 2020 - 2060 Reviewed by Neal Martin Issue Date 1st Mar 2017 Source 229, The Wine Advocate Tasted blind, the 2000 Chateau Margaux was a reminder of the peaks that the millennial vintage could reach. Noticeably deep in color, the bouquet rivets you to the seat with copious red berry fruit, clove and truffle, hints of cedar emerging with time. As the aromatics open and aerate, the fruit profile seems to darken and manifests blackcurrants and bilberries. The palate is medium-bodied with filigree tannin. There is immense depth and symmetry conveyed by this First Growth, quite masculine for the estate with a gentle but insistent grip. It is a brilliant wine that flirts with perfection. Afford it another 3-4 years if you can, because it will last decades. Tasted November 2016.
ワインアドヴォケイト:100 ポイント Rating 100 Release Price NA Drink Date NA Reviewed by Robert M. Parker, Jr. Issue Date 29th Jun 2010 Source 189, The Wine Advocate Absolutely compelling in two tastings of this vintage, the 2000 Margaux is composed of 90% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot. The extraordinary seductiveness, complex aromatics, and purity it exhibits lead me to believe it has reached its window of full maturity. Medium-bodied, with layers of concentration, stunning blue, red, and black fruits intermixed with spring flowers, a subtle dosage of new oak, and a distinctive personality that is elegant while at the same time powerful and substantial, this is a multi-dimensional wine that was extremely approachable and drinkable in both tastings I had of it. The color remains a healthy, even opaque bluish/purple, but there is no reason to hesitate to drink it. It should evolve for another 30-40 years, so there is no hurry either.
Chateau Margaux / シャトー・マルゴー
言わずと知れた“ボルドー5大シャトー”のひとつ。
最も女性的で優美なワインと評され、常に世界中のワイン愛好家を魅了!
1855年のボルドー格付で「プルミエ・グラン・クリュ・クラッセ(第一特別級)の地位を獲得した4大シャトーの1つ(現在は1973年に昇格した『シャトー・ムートン・ロスチャイルド』を含め“5大シャトー”と呼ばれます。)。メルドー地方のガロンヌ川河口の左岸にあるマルゴー村に存在し、勿論同村を代表するトップシャトー。ワインのスタイルは優美・エレガントを信条とし、ボルドーワインで最も女性的なワインと表現されています。
シャトーの歴史は非常に古く、エステート自体は17世紀の時点でその存在が確認されている。数々の所有者に受け継がれ、1976年からはギリシャ系のメンツェロプーロス家が所有。メンツェロプーロスはボルドー大学の醸造学者エミール・ペイノーを技術顧問に迎え、シャトー・マルゴーの名声を更に高めていきました。メンツェロプーロスが1980年に亡くなると、娘のコリーヌ夫妻と総支配人のポール・ポンタリエがシャトーの運営を引き継ぎました。
シャトー・マルゴー本体の平均年間生産量は15万本、樹齢の若い樹から収穫されたブドウで仕込まれるセカンドワイン『パヴィヨン・ルージュ・ドゥ・シャトー・マルゴー』の平均生産量は20万本。現在は、更に格下のサードワイン『マルゴー・ド・マルゴー』もリリースしており、セカンドの品質向上が目覚磨しく感じられます。また、辛口白ワイン『パヴィヨン・ブラン』は、約35,000本を生産しているが、ソーヴィニヨン・ブランの栽培はマルゴー村の原産地呼称規定に該当しないため、一般的なボルドーAOCで販売されています。
2016年に惜しまれながら逝去されたポール・ポンタリエ氏に代わり、現在は長らく彼に師事したフィリップ・バスコール氏が総支配人を務めてます。
「ワインの女王」と呼ばれ、世界中のワイン愛好家を魅了するボルドーワインの1つ!
1855年のボルドー格付で「プルミエ・グラン・クリュ・クラッセ(第一特別級)の地位を獲得した4大シャトーの1つ(現在は1973年に昇格した『シャトー・ムートン・ロスチャイルド』を含め“5大シャトー”と呼ばれます。)。メルドー地方のガロンヌ川河口の左岸にあるマルゴー村に存在し、勿論同村を代表するトップシャトー。ワインのスタイルは優美・エレガントを信条とし、ボルドーワインで最も女性的なワインと表現されています。
「シャトー・マルゴー」は、若いうちはタンニンに堅くガードされており、飲み頃を迎えるまでに時間を要しますが、長期熟成を経て現れるうっとりとするような滑らかな舌触り、そして豊かな味わいを持ちます。最高のテロワールで育ち、極めて厳しい選果をクリアした珠玉のブドウだけをグラン・ヴァンに使用。 口当たりの滑らかさ、そしてしっかりしたボディと繊細さを備えた味わい、並外れたタンニンは、非常にしなやかで、柔和で優しく最後まで広がります。
これほどまでの凝縮感を、特にカベルネが発揮するのは非常に珍しいです。その例外がおそらく2010年でしょう。1986年や1995年と言った歴史的記録をも塗り替えるレベルです。また、味わいにはエレガンスと柔和さを兼ね備え、これもまた1990年や1996年を彷彿とさせます。思えば2000年は少なくともスタイルという意味で、これまでにないレベルの基準を打ち立てたのかもしれません。以上の初印象はその後も裏切られることはありませんでした。テクスチュアは少々詰まった感じですが、後味の柔和さは健在で、とにかく余韻が長く、終わりが来ないかのようにさえ感じます。2年間の育成・熟成後、2002年11月にボトリングを終えました。これほど長期にわたる育成・熟成は一般的ではないけれど珍しくもなく、すなわち多くの偉大なるヴィンテージの特徴です。我々の忍耐力が試されますが、さらに数年飲むのを待つことをお勧めします。最悪、飲む数時間前にはデカンターしてください。永遠に生き続けるためのつくりのワインです。(2018年10月 シャトー・マルゴー オフィシャルホームページより)
■2000年ヴィンテージ情報■
暑く雨の多かった4月と5月は、べと病の早い時期の発生を促し、それは夏の非常に乾燥した天候条件によって食い止められた。8月と9月の初めに雨が全く降らなかったことは、ブドウの実の成熟と凝縮性に恩恵をもたらした。ブドウの収穫の初めに降った弱い雨は、夢のようなこのヴィンテージを台無しにすることはできなかった。(9月25日の収穫)
CHATEAU MARGAUX
シャトー・マルゴー
生産地:フランス ボルドー マルゴー
原産地呼称:AOC. MARGAUX
格付け:第1級
ぶどう品種:カベルネ・ソーヴィニヨン、メルロ、カベルネ・フラン、プティ・ヴェルド
味わい:赤ワイン 辛口 フルボディ
ワインアドヴォケイト:99 ポイント
Rating 99 Release Price NA Drink Date 2020 - 2060 Reviewed by Neal Martin Issue Date 1st Mar 2017 Source 229, The Wine Advocate
Tasted blind, the 2000 Chateau Margaux was a reminder of the peaks that the millennial vintage could reach. Noticeably deep in color, the bouquet rivets you to the seat with copious red berry fruit, clove and truffle, hints of cedar emerging with time. As the aromatics open and aerate, the fruit profile seems to darken and manifests blackcurrants and bilberries. The palate is medium-bodied with filigree tannin. There is immense depth and symmetry conveyed by this First Growth, quite masculine for the estate with a gentle but insistent grip. It is a brilliant wine that flirts with perfection. Afford it another 3-4 years if you can, because it will last decades. Tasted November 2016.
ワインアドヴォケイト:100 ポイント
Rating 100 Release Price NA Drink Date NA Reviewed by Robert M. Parker, Jr. Issue Date 29th Jun 2010 Source 189, The Wine Advocate
Absolutely compelling in two tastings of this vintage, the 2000 Margaux is composed of 90% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot. The extraordinary seductiveness, complex aromatics, and purity it exhibits lead me to believe it has reached its window of full maturity. Medium-bodied, with layers of concentration, stunning blue, red, and black fruits intermixed with spring flowers, a subtle dosage of new oak, and a distinctive personality that is elegant while at the same time powerful and substantial, this is a multi-dimensional wine that was extremely approachable and drinkable in both tastings I had of it. The color remains a healthy, even opaque bluish/purple, but there is no reason to hesitate to drink it. It should evolve for another 30-40 years, so there is no hurry either.
【古酒について、当店からのお願い】
オールドヴィンテージのワインは必ず休息させることが必要です。休ませずに抜栓してしまうと本来の味わいは全く表れてきません。商品到着後、最低でも2週間は休ませてください。
●古酒特有のボトル傷や汚れがございます。
●澱がございますので、商品到着後はボトルを立てた状態で、澱が沈み落ち着くまで休息させてから(最低でも1か月、出来れば2カ月以上)抜栓してください。
●熟成による色調の変化(白ワインは黄金色に、赤ワインはレンガ色に)や、香り、味わいが複雑に変化している可能性があります。これらは古酒の特徴です。 熟成されたワイン(古酒)ですのでボトルバリエーション等ございます。それをご理解頂いた上でのご購入をお願い致します。
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