Domaine Cecile Tremblay Morey Saint Denis Tres Girard ドメーヌ・セシル・トランブレ モレ・サン・ドニ トレ・ジラール 生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ モレ・サン・ドニ 原産地呼称:AOC. MOREY SAINT DENIS ぶどう品種:ピノ・ノワール 100% アルコール度数:13.5% 味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
vinous:(90-92) ポイント (90-92) Drinking Window 2024 - 2038 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021) The 2020 Morey-Saint-Denis Tres Girard has a vibrant bouquet with blackberry, cranberry and light rose petals scents, almost pastille-like in purity. The palate is medium-bodied with lush, pliant tannins matched by nigh-perfectly judged acidity. A pinch of cracked black pepper on the finish et voila...a quite delicious Morey-Saint-Denis to drink over the next 10 to 12 years. - By Neal Martin on November 2021
ワインアドヴォケイト:(89-91)+ ポイント Rating (89-91)+ Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate The 2020 Morey-Saint-Denis Tres Girard unwinds in the glass with rich aromas of cherries, wild berries, warm spices and loamy soil. Medium to full-bodied, concentrated and muscular, it's deep and layered, with plenty of powdery tannins and lively balancing acids.
Disconcerted, like many, by the historically early harvest and the year's extreme conditions, Cecile Tremblay was initially skeptical about the potential of the 2020 vintage. Yet, as she tastes them a year later, she's coming to like them more and more. "The wines have been slow to evolve in every respect, from taking shape during cuvaison, to their pace of evolution during elevage," she adds. That's borne out by a 2020 collection that's more primary than her spectacularly sensual 2019s (wines that have fulfilled all the promise they showed in barrel, based on two that I sampled this summer) at this early stage. If 2019 was defined by textural sumptuousness and aromatic range, 2020 is quite different: impressively vibrant, prodigiously concentrated and slow to evolve, it's no easier to find analogies for the wines' stylistic profile than it is for their preternaturally saturated hue. I found them immensely promising and suspect they will number among the longest-lived wines the domaine has produced to date (and the shift to higher density Sardinian corks from Trescases several years ago now will only help). Cecile is cautious in making bold statements about this vintage just yet. But her track record in warm years-2009, 2015, 2018 and 2019-is so brilliant that I'm inclined to be less guarded and pronounce this another brilliant success for the Domaine Tremblay.
1865年、ブリニー・レ・ボーヌに創業。1990年から4代目となるパスカル・ロブレに世代交代しました。彼の祖父の代から、除草剤等の化学農薬を一切使用せず、月の運行を栽培と醸造に取り入れるなど実質的なビオディナミだったというこのドメーヌは、2003年頃、自然派ワインブームに沸くパリを皮切りに大ブレークしました。彼を有名にしたもうひとつの理由は、 やはり2003年にアンリ・ジャイエのいとこの孫に当たるセシル・トランブレーと結婚し、彼女がジャイエ家から引き継いだエシェゾー、シャペル・シャンベルタン、ヴォーヌ・ロマネ・レ・ボーモン、といった9つのアペラシオンをそのラインナップに加えたことです。
ロブレ・モノとセシル・トランブレーのワインは今日、それぞれの名前に分けて商品化されていますが、栽培・醸造ともに、パスカル・ロブレとセシル・トランブレーの2人で行っています。醸造所も、2005年ヴィンテージからブリニー・レ・ボーヌの新カーヴで共通化されます。ロブレ・モノは合計約6ha、セシル・トランブレーは約3ヘクタールの畑を所有しており、いずれも徹底したビオロジック栽培を実践しています。また、清澄もろ過も一切しないことをポリシーとしています。
極めてピュアで味わい深い彼らのワインは、世界中の需要に供給がまったく追いつかない状況です。生産量の約7割は輸出されており、ヨーロッパ各国を中心に人気を博しています。火付け役となったパリでは、ラヴィーニア、カーヴ・デュ・シャトー、ラファイエット・グルメ、カーヴ・オジェといった一流ワインショップの他、ギー・サヴォワ、グラン・ヴフール、プラザ・アテネ(アラン・デュカス)、ル・クリヨン、アピシウス、レ・エリゼといった名門レストランもこぞってオンリストしています。もちろん、ミシェル・ブラスやコート・ドールといったパリ以外の地域のミシュラン3つ星レストランからもどんどん注文が入ります。
この37歳と27歳のカップルの仕事に対する緻密で頑固なこだわりや真摯な姿勢は尊敬に値するもので、従来の多くの生産者とは次元の異なる、新世代ブルギニヨンの一群に属します。
【セシル・トランブレーの畑の変遷と2002年までのワイン造りについて】
1921年、エドゥアルド・ジャイエ(アンリ・ジャイエの父の兄弟、セシル・トランブレーの曽祖父)がドメーヌを創業しました。所有面積は約6ヘクタール。その娘ルネ・ジャイエ(セシル・トランブレーの祖母)は1950年、畑を同じ家系であるミシェル・ノエラに貸しました。メテイヤージュ(分益小作)で、ミシェル・ノエラは、彼がこの畑から造ったワインの半分程度をルネ・ジャイエに寄贈し、地代としてきました。
2000年より、それまでワインで支払われていた分を、ぶどうで、孫のセシル・トランブレーに支払うという契約変更が成立しました。収穫からセシルの手によって行われ、そのぶどうを使って、ロブレ・モノとともにワイン造りを開始しました。2003年、半分の3ヘクタール分についてメテイヤージュの契約期間が終了し、セシルが正式に畑を継承しました。残り半分も将来的には返却されることになります。
強さとエレガンスを兼ね備えた、バランスに優れた仕上がりのモレ・サン・ドニ!
セシル・トランブレーはアンリ・ジャイエのいとこの孫娘。1921年、エドゥアルド・ジャイエ(セシルの曽祖父であり、アンリ・ジャイエの叔父)が創業しました。所有面積は僅か6ha。エドゥアルドの娘ルネ・ジャイエがミシェル・ノエラに畑を貸し出し、ミシェル・ノエラは地代としてワインを収めていましたが、2000年からセシル自らが収穫作業にも携わりました。2003年、半分の3haの契約が終了し、畑はセシルが正式に継承。ビオ栽培で知られるセシル・トランブレーですが、彼女が畑を継承する遥か以前より厳格なリュット・レゾネ栽培が行われてきました。セシルは、その血筋も手伝って、現在最も注目される造り手の一人であり、彼女の造り出すワインは、ワイン愛好家垂涎のワインの一ついえるでしょう。
「モレ・サン・ドニ トレ・ジラール」は、モレ・サン・ドニの中でも東及び南東向き斜面にあるTres Girard区画のワイン。新樽比率35%、18ケ月樽熟成。0.5ha
ジュブレイ・シャンベルタン村に隣接し、その全体を通じたワインの質の高さは、ブルゴーニュの中でもトップクラスと言われています。村の半分以上を1級、特級畑が占めるその構成からもその質の高さは証明されているでしょう。しなやかにして優雅であり、その背後にはしっかりとした背骨が1本通っているワインです。
Domaine Cecile Tremblay Morey Saint Denis Tres Girard
ドメーヌ・セシル・トランブレ モレ・サン・ドニ トレ・ジラール
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ モレ・サン・ドニ
原産地呼称:AOC. MOREY SAINT DENIS
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
アルコール度数:13.5%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
vinous:(90-92) ポイント
(90-92) Drinking Window 2024 - 2038 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Morey-Saint-Denis Tres Girard has a vibrant bouquet with blackberry, cranberry and light rose petals scents, almost pastille-like in purity. The palate is medium-bodied with lush, pliant tannins matched by nigh-perfectly judged acidity. A pinch of cracked black pepper on the finish et voila...a quite delicious Morey-Saint-Denis to drink over the next 10 to 12 years. - By Neal Martin on November 2021
ワインアドヴォケイト:(89-91)+ ポイント
Rating (89-91)+ Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Morey-Saint-Denis Tres Girard unwinds in the glass with rich aromas of cherries, wild berries, warm spices and loamy soil. Medium to full-bodied, concentrated and muscular, it's deep and layered, with plenty of powdery tannins and lively balancing acids.
Disconcerted, like many, by the historically early harvest and the year's extreme conditions, Cecile Tremblay was initially skeptical about the potential of the 2020 vintage. Yet, as she tastes them a year later, she's coming to like them more and more. "The wines have been slow to evolve in every respect, from taking shape during cuvaison, to their pace of evolution during elevage," she adds. That's borne out by a 2020 collection that's more primary than her spectacularly sensual 2019s (wines that have fulfilled all the promise they showed in barrel, based on two that I sampled this summer) at this early stage. If 2019 was defined by textural sumptuousness and aromatic range, 2020 is quite different: impressively vibrant, prodigiously concentrated and slow to evolve, it's no easier to find analogies for the wines' stylistic profile than it is for their preternaturally saturated hue. I found them immensely promising and suspect they will number among the longest-lived wines the domaine has produced to date (and the shift to higher density Sardinian corks from Trescases several years ago now will only help). Cecile is cautious in making bold statements about this vintage just yet. But her track record in warm years-2009, 2015, 2018 and 2019-is so brilliant that I'm inclined to be less guarded and pronounce this another brilliant success for the Domaine Tremblay.
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