Wine Advocate Issue Date 30th Jun 2018 Stephan Reinhardt 96 2020 - 2034 Tasted almost two years after disgorgement, the 2006 Comtes de Champagne Blanc de Blancs shows a beautiful golden-citrus color and opens with a fascinating intense, floral, slightly reductive nose that develops enormously in the glass, offering lemon and lemon confit aromas along with flinty notes of crushed chalk and the iodine flavors of the Atlantic Ocean. This is an utterly complex and promising bouquet! The palate is terribly fresh but also rich, lush and intense, with the purity of the finest wines of the C?te de Blancs, the concentration of perfectly ripe Chardonnay and the suppleness of 2006. This has impeccable balance paired with high tension. The wine is very tight and still seems to be on its way right now. Although there is a first hint of aromatic ripeness, this should be a great Comtes de Champagne in a couple of years. The finish is tensioned, concentrated and mineral but keeps its talents in an almost bursting bubble. Disgorged September 2016; tasted May 2018
VINOUS:97+ポイント
Antonio Galloni. Tasting date: March 2015 Drinking window: 2016 - 2046 The 2006 Comtes de Champagne is striking, especially in the way it brings together elements of ripeness and freshness in a hypothetical blend of the 2002 and 2004. Smooth and creamy on the palate, the 2006 is all about texture. There is a real feeling of density and weight in the 2006, qualities I expect to see grow with time in the bottle. All the elements fall into place effortlessly. The 2006 has been nothing short of magnificent both times I have tasted it. Comtes de Champagne remains the single best value (in relative terms) in tete de cuvee Champagne. I suggest buying a case and following it over the next 20-30 years, which is exactly what I intend to do. There is little doubt the 2006 Comtes de Champagne is a magical Champagne in the making.
シャンパーニュ・テタンジェはシャルドネを主体とする洗練されたスタイルのシャンパン造りで定評があります。とくにプレステージ・キュヴェのコント・ド・シャンパーニュは、コート・デ・ブラン地区の厳選されたシャルドネのみから造られた最高級シャンパンです。
また、1978年ヴィンテージより、現代アーティストの作品によってボトルの飾られた、テタンジェ・コレクションがリリースされています。このシャンパンは優れた年しか造られず、これまでヴァザルリー、マッソン、リキテンシュタイン、そして日本の今井俊満らが手がけています。
洗練を極めたコント・ド・シャンパーニュの誕生
1920年代、ピエール・テタンジェはすでに、人々のライフスタイルの変化とそれに伴う味覚の変化に気づいていました。そして、ヌーヴェル・キュイジーヌという言葉が生まれる前から、料理にエレガントさや軽やかさが求められるようになり、ワインにもそのような料理にふさわしい繊細さが求められるようになる事を敏感に感じ取っていたのです。
そのため、従来のシャンパーニュが持っていた甘口で重たい味わいを離れ、シャンパーニュのぶどうの中でも最も高価なシャルドネの比率を高めた、ドライで繊細な味わいを持ったシャンパーニュを生み出します。そして、1952年、シャンパーニュ・テタンジェ社は、現代的で洗練された味覚を持った、最も高品質で希少なシャンパーニュを創造しました。
それが、それが、コント・ド・シャンパーニュ・ブラン・ド・ブランです。
このシャンパーニュは、特別なヴィンテージに、コート・デ・ブランのグラン・クリュの畑で収穫されたシャルドネだけでつくられるヴィンテージ・シャンパーニュで、従来のピノ・ノワールとシャルドネのブレンドを重視してきたシャンパーニュの伝統を打ち破るものでした。この、テタンジェの至宝ともいえるコント・ド・シャンパーニュのボトルの形は、フランス革命の直前まで修道士達が使っていたのと同じものです。
後に加わった、コント・ド・シャンパーニュ・ロゼは、コート・デ・ブランのグラン・クリュのシャルドネとモンターニュ・ド・ランスのグラン・クリュのピノ・ノワールのブレンドからつくられています。
輸入元:ジャパン・インポート・システム
各特級畑の個性がひとつに溶け合うブラン・ド・ブランの中でも最高傑作の一つ、テタンジェ社のコント・ド・シャンパーニュ。
2016年ノーベル賞晩餐会にて、テタンジェのコント・ド・シャンパーニュ2006年が提供されました。
「エレガンスとは何か?フィネスとは何か?知りたかったら、これを一口すすればいい。」
『死ぬまでに飲みたい30本のシャンパン』山本昭彦(講談社)より一部抜粋
2006年は一年を通して高温でしたが、最高品質のぶどうを選別するだけの十分な収穫量を確保できました。収穫されたシャルドネは、芳醇で複雑味のあるアロマが生まれ、豊かなミネラル感がワインに繊細さとエレガンスをもたらしています。バランスのとれた、豊かな風味が特長の「コント・ド・シャンパーニュ2006」。
10年以上熟成の時を経ているが、酸味がとても フレッシュで、香りやミネラルが複雑に溶け込んでいる。香ばしくクリスピーで、泡が消えた後の舌触りも素晴らしい。究極のシャンパーニュ 。ワイン王国
●品種 シャルドネ 100% (コート・デ・ブラン産)
コート・デ・ブランにあるAvize, Chouilly, Le Mensnil sur Oger, Ogerという4つの村から収穫されたシャルドネを使用しています。
●醸造、熟成
ブレンドされるワインの5%がオーク風味をつけるため、新樽で熟成されました。ワインはセラーに4~5年熟成され、その間にゆっくりと開き、複雑さ、余韻の長さ、より良いバランスを与えます。
●色
輝きのある淡いクリーム色で、繊細な泡が魅力的な紐状になって立ち上がります。
●香り
洗練された白い花のような香りを持ち、またライム、ハシバミの実、蜂蜜が感じられます。
●味わい
口に含むと、最初は生き生きとしているが、レモンパイの香りが広がります。余韻は長く、焼き立てのパンやブリオッシュの風味が感じられます。熟成させていくと味の厚みがでて、繊細さと複雑さに満ち、すぐれた芳香のバランスが期待されます。ロブスターや、タルトタタンのようなキャラメリゼされたデザートにもあいます。
テタンジェ社の宝石と言われ、シャンパーニュ侯爵(チボー4世)の名を与えられているシャンパーニュです。彼は1240年の十字軍遠征に加わり、最も美しい赤いバラ“Damascina”と、シャルドネ種の祖先を持ち帰ったと言われています。ランスにある有名なサン・ニケーズ修道院のカーヴで注意深くその頂点に達するまで熟成させます。
次のような条件が重なった時にキュヴェが造られます。
-非常に優れた収穫であること、ヴィンテージ・シャンパンに値する高品質なものであること。
-高品質な畑から取られたブドウを選果したものであること。
-一番絞り、“キュヴェ”のワインを使用し、完璧なフィネスが得られる保証があること。
-キュヴェになるワインの一部を新樽で熟成させ、それがアサンブラージュで本質的な品質を引き上げること。
ワインアドヴォケイト:96
Wine Advocate Issue Date 30th Jun 2018 Stephan Reinhardt 96 2020 - 2034
Tasted almost two years after disgorgement, the 2006 Comtes de Champagne Blanc de Blancs shows a beautiful golden-citrus color and opens with a fascinating intense, floral, slightly reductive nose that develops enormously in the glass, offering lemon and lemon confit aromas along with flinty notes of crushed chalk and the iodine flavors of the Atlantic Ocean. This is an utterly complex and promising bouquet! The palate is terribly fresh but also rich, lush and intense, with the purity of the finest wines of the C?te de Blancs, the concentration of perfectly ripe Chardonnay and the suppleness of 2006. This has impeccable balance paired with high tension. The wine is very tight and still seems to be on its way right now. Although there is a first hint of aromatic ripeness, this should be a great Comtes de Champagne in a couple of years. The finish is tensioned, concentrated and mineral but keeps its talents in an almost bursting bubble. Disgorged September 2016; tasted May 2018
VINOUS:97+ポイント
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The 2006 Comtes de Champagne is striking, especially in the way it brings together elements of ripeness and freshness in a hypothetical blend of the 2002 and 2004. Smooth and creamy on the palate, the 2006 is all about texture. There is a real feeling of density and weight in the 2006, qualities I expect to see grow with time in the bottle. All the elements fall into place effortlessly. The 2006 has been nothing short of magnificent both times I have tasted it. Comtes de Champagne remains the single best value (in relative terms) in tete de cuvee Champagne. I suggest buying a case and following it over the next 20-30 years, which is exactly what I intend to do. There is little doubt the 2006 Comtes de Champagne is a magical Champagne in the making.
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