Tasted blind at the Burgfest 2014 tasting, the 2014 Clos Vougeot Grand Cru from Domaine d'Eugenie certainly has one of the more sophisticated and nuanced aromatics among its peers: pure red fruit, mineral, neatly integrated oak, just a hint of rose petal emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet, seductive core of red fruit. It is silky in texture and the acidity well judged with a caressing finish, although it begins to pall after a while and just feels as if it needs another trick up its sleeve. It starts really promising, up there with Etienne Grivot's Clos de Vougeot, but then does not follow through. That said, it is still a very commendable wine. Tasted September 2017. (233, The Wine Advocate, 1st Nov 2017)
ヴォーヌ・ロマネの伝説的なドメーヌ・ルネ・アンジェルを、サザビーズやグッチを所有するフランソワ・ピノー氏が2006年に購入。
シャトー・ラトゥールをボルドーのトップに押し上げた完璧主義者フレデリック・アンジェラ氏を配置し、ラドワのミッシェル・マラールを醸造長に起用して、短期間でヴォーヌ・ロマネの先頭走者にしました。
ヴォーヌ・ロマネの壮麗な畑を引き継いでいます。 クロ・ヴージョ と グラン・エシェゾー が、ルネ・アンジェル時代から甲乙つけがたいトップのグランクリュ。
エシェゾーやヴォーヌ・ロマネ プルミエ・クリュ・オー・ブリュレも素晴らしい。クロ・デュージェニーは斜面上部にラ・ターシュがある最高のテロワールです。
『ルネ・アンジェル』から最高の畑を購入したピノー氏は、次に醸造と熟成を行うワイナリーを必要としていました。
当初はニュイ・サン・ジョルジュの施設を借りてワインを生産していましたが、アルベール・ビショー氏から歴史あるフランタンの古いドメーヌとヴィラージュクラスの畑「クロ・フランタン」を得ました。
2011年にドメーヌ・デュージェニーから2009年ヴィンテージがリリースされた際、この畑は正式に「クロ・デュージェニー」と改称されました。
ピノー氏はこのフランタンのドメーヌに多大な投資を行い素晴らしい設備を備えるドメーヌに改修しました。
ビオディナミを採用し、全房発酵を大胆に取り入れて、醸造中は亜硫酸を添加していません。収量は極めて低く、高い凝縮度の中にエキスあふれるワインを造り出しています。
ヴージョ城に近い最良の区画からできる卓抜した「クロ ヴージョ」
クロ・ヴージョの丘陵地帯の上部に位置する1.36haの畑で、粘土石灰質と粘土石灰質の土壌です。2014年は7月末の通常のグリーン・ハーベストに加えて、収穫前の9月初旬に腐病、雹などの被害を受けたぶどうや7月中旬の猛暑で太陽に焼かれたものなどを除去するなど畑で厳しく選別を行うことによって、常に品質を維持しています。
プラムや土、スパイスの芳醇な香り、味わいは非常にパワフルですが、どこか軽やかな印象がします。風味豊かなミネラルとしっかりとしたタンニンの後味があり、卓越したポテンシャルをもつエレガントなワインといえます。
赤い果実の甘くて魅惑的な味わい
純粋な赤い果実、ミネラル、きれいに統合されたオーク、バラの花の香り。シルクのような舌触りで、酸味がよく効いていて緻密に詰まった非常にリッチなワインです。
d'Eugenie
Clos Vougeot
予想される飲み頃:2019 - 2029
Tasted blind at the Burgfest 2014 tasting, the 2014 Clos Vougeot Grand Cru from Domaine d'Eugenie certainly has one of the more sophisticated and nuanced aromatics among its peers: pure red fruit, mineral, neatly integrated oak, just a hint of rose petal emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet, seductive core of red fruit. It is silky in texture and the acidity well judged with a caressing finish, although it begins to pall after a while and just feels as if it needs another trick up its sleeve. It starts really promising, up there with Etienne Grivot's Clos de Vougeot, but then does not follow through. That said, it is still a very commendable wine. Tasted September 2017.
(233, The Wine Advocate, 1st Nov 2017)
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