パーカーポイント: 96点 予想される飲み頃:2025 - 2045 Raveneau's 2017 Chablis Grand Cru Clos is also immensely impressive, offering up aromas of citrus oil and preserved lemons, orange rind, yellow orchard fruit, almond paste and fresh pastry that are very subtly inflected by a light touch of oak spice. On the palate, it's full-bodied, deep and layered, with immense concentration, a broad-shouldered, textural profile and a long, powerful finish. In a blind tasting, this is the one wine in the portfolio that might almost pass for a grand cru from the Côte de Beaune; and in that sense, Chablis purists might be tempted to express a preference for the Valmur this year, but there is no denying that this is an extremely compelling Les Clos. (Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate, 31st Aug 2019)
シャブリ レ クロ
レ・クロは26ヘクタールあり、シャブリ・グラン・クリュのアペラシオンにある7つのクリマの中で、最も大きなクリマです。このクリマは、丘の上から下まで広がっており、南西方向に面しています。正午から夕方まで太陽の光を浴びています。この完璧な日照時間と、比較的急な斜面とが相まって、理想的な熟成条件となっています。その大きさゆえに、レ・クロの土壌は多面的で、上部に行くほど石や石灰岩が多くなり、逆に下部に行くほど深く、粘土質が多くなります。
レ・クロのワインは、一般的に他のグラン・クリュよりも力強く、濃厚で、熟したストーンフルーツやオレンジピール、ハチミツを連想させます。若いうちは他のクリマに比べて閉鎖的な傾向がありますが、長期熟成の可能性を秘めており、力強さとフィネスのバランスが取れていることで有名です。
Francois Raveneau
Chablis Les Clos
予想される飲み頃:2025 - 2045
Raveneau's 2017 Chablis Grand Cru Clos is also immensely impressive, offering up aromas of citrus oil and preserved lemons, orange rind, yellow orchard fruit, almond paste and fresh pastry that are very subtly inflected by a light touch of oak spice. On the palate, it's full-bodied, deep and layered, with immense concentration, a broad-shouldered, textural profile and a long, powerful finish. In a blind tasting, this is the one wine in the portfolio that might almost pass for a grand cru from the Côte de Beaune; and in that sense, Chablis purists might be tempted to express a preference for the Valmur this year, but there is no denying that this is an extremely compelling Les Clos.
(Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate, 31st Aug 2019)
最も崇高で、最も有名なシャブリ最上の造り手
フランソワ ラヴノー
Francois Raveneau
シャブリで最も崇高で、最も有名なドメーヌ・ラヴノーのワインは稀少な存在です。 7ヘクタールのブドウ畑を持ち、3つのグラン・クリュ(レ・クロ、ブランショ、ヴァルミュール)と6つのプルミエ・クリュ(モンテ・ド・トネル、レ・ヴァイヨン、フォレ、モンマン、ビュトー、シャペロ)から、素晴らしいワインを生産しています。
このドメーヌは1948年にフランソワ・ラヴノーが妻の家族が所有していたブドウ畑の区画を自分の所有地に統合した時に設立されました。 現在、フランソワの息子であるベルナールとジャン・マリーがドメーヌを指揮していますが、畑とセラーの両方において父の哲学に忠実にワイン造りを行っています。
栽培は伝統的なものです。樹齢50年を超すブドウ樹を有機で手入れし、ブドウは手摘みします。収量は極めて低い。空気圧式プレス機で穏やかに搾って、18度から20度の低温でタンクで発酵します。中古の樽で18か月間、熟成します。黄色の蝋封でコルクは守られています。
非常に低い収量と細心のワイン造りの技術が、これらのワインをこれほどまでに高く評価されるものにしています。ピュアでキレのあるミネラル感と豊かな蜂蜜のような果実味で知られており、 熟成させる価値があることでも知られています。生産量が非常に少なく稀少性の高いラヴノーのワインは非常に優れた品質で世界中の愛飲家から探し求められています。
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キスラー [2014] シャルドネ ヴァイン・ヒル・ヴィンヤード 750ml【WA96 Vinous94】【カリフォルニア】【白ワイン】【ブルゴーニュのグラン・クリュを彷彿させる酸味とミネラル豊富な味わい】(KISTLER)|地酒、ワインの専門店 喜咲酒家
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イグレック ド シャトー ディケム 2017 ソーテルヌ グラン プルミエ クリュ 格付特別第一級 フランス ボルドー 白ワイン ワイン 辛口 750ml (イグレック ド シャトー ディケム) (イグレック ド シャトー イケム)Y (Ygrec) de Chateau d'Yquem 2017|うきうきワインの玉手箱
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