ワインアドヴォケイト:98 ポイント Rating 98 Release Price $120 Drink Date 2018 - 2030 Reviewed by Luis Gutierrez Issue Date 30th Jun 2018 Source 237, The Wine Advocate My favorite of the Adrianna whites, the 2016 White Stones Chardonnay was cropped from a low-yielding, cool and wet year, very unusual weather in Mendoza. It's sharp, austere, mineral and long. No matter how impressed I was with the 2015 or the two vintages of the White Bones I tasted next to it, this stole the show. It has a combination of mineral notes that transmit a serious sensation with hints of flowers, spices and herbs that show in a very subtle way. The palate is liquid chalk, with sharp and pungent flavors, nicely textured. It's precise, linear, long and sharp, with great length and persistence. It will be fascinating to see how this wine evolves in bottle, because I think we can have a big surprise in ten years from now. 6,000 bottles produced. It was bottled in July 2017.
ジェームス・サックリング:98 ポイント CATENA ZAPATA CHARDONNAY MENDOZA ADRIANNA VINEYARD WHITE STONES 2016 Thursday, July 18, 2019 CountryArgentina RegionMendoza Vintage2016 Score 98 This is super focused and powerful with precision and energy. It's full yet so tightly-wound and gorgeous. It just races down the palate. Dried apples, pineapple and salt. Drink or hold. Wonderful future..
VINOUS:94+ ポイント 94+pts Drinking Window 2021 - 2029 From: Argentina’s Wines Enter the World Stage (Jul 2018) (from vines at an altitude of about 4,800 feet, on soil rich in white stones and gravel): Bright, light greenish-yellow. The ineffable nose offers a wonderfully complex blend of white fruits, flowers and minerals. Dry, tight and light on its feet, with its pear, mineral and baking spice flavors a bit compressed in the early going. A distinctly vertical wine but also quite deep. Finishes very firm and long, with terrific salty pungency and slowly building lift. This needs more time in bottle to expand, like so many of the best wines from the 2016 vintage. - By Stephen Tanzer on April 2018
1902年にニコラ・カテナ氏がイタリアよりアルゼンチンに渡り、メンドーサでブドウ畑を造ったことから始まります。当初は国内消費者向けにワインを造り、アルゼンチン最大級のワイナリーまで成長しましたが、三代目にあたる現当主ニコラス・カテナ氏が1980年代に高級カリフォルニアワインの世界での成功・発展に刺激を受け、醸造責任者ホセ・ガランテ氏と共に「世界に認められる最高のワインをアルゼンチンで造る」ことを目指し、高級ワイン造りに取り掛かりました。
2001年にフラッグシップである「ニコラス カテナ サパータ」を新発売。世界各地で行われたブラインドテイスティングで1位、2位に入る快挙を果たし、世界にカテナのワインが知られるようになりました。
また、その功績が讃えられ、ニコラス・カテナ氏は2009年に英Decanter誌の「マン オブ ザ イヤー」に選ばれました。
現在は、娘のラウラ・カテナ氏もワイン造りに参加し、ワイナリーの中心人物として活躍しています。
■栽培■
アンデス山脈の麓、標高850~1,500mに5つの自社畑を所有しています。同一品種を標高の異なる畑で栽培し、異なるタイプのブドウを生産しています。山岳地帯の高地にある痩せた沖積土で、冷涼な気候です。そのため、自然と収量は減り、ブドウはゆっくりと徐々に成熟するため、凝縮感の高いブドウが収穫できます。また、冷涼な気候下では光合成が途切れることなく進行するため、ポリフェノールがより多く蓄積されます。
■醸造■
2001年に、ラ ピラミデ畑の中に、最新の設備を備えたワイナリーを建設。カテナ氏は[革新性][先進性]の象徴として、アメリカ大陸の文明の中で最も優れた文明を持っていたとされるマヤのピラミッドを模したデザインとしました。
手摘み収穫されたブドウはこの中の選果台にて選り分けられます。その後、グラヴィティシステムを採用した醸造設備にて醸造が行われます。カテナでは同じ品種を異なる畑に植え、それぞれ別々に醸造し、アッサンブラージュしてワインを造り上げます。
快挙!カテナが「世界で最も称賛すべきワインブランド2020」(The World's Most Admired Wine Brands 2020)のナンバー1に選ばれました!
1902年創業の家族経営ワイナリー。
高標高でのワイン造りをメンドーサで始め、アルゼンチンプレミアムワイン造りのパイオニア。
カテナは、1902年、ニコラ・カテナがイタリア、マルケ州よりアルゼンチンに移住し、メンドーサでブドウの栽培をしたことから始まります。3代目にあたる現当主ニコラス カテナは1980年代にカリフォルニアの高品質ワインのつくりに影響され、「アルゼンチンを代表して世界に通用するワインをつくりたい」という希望を胸に帰国。以降、メンドーサの土壌の研究と品種・クローンの相性について徹底的に研究を進め、今や世界のトップワインとして必ず挙げられるほどの造り手として評価されています。現在は娘のラウラ・カテナが中心となり、テロワールやマルベックの研究を行い、ワインの品質向上に努めています。
「アドリアンナ・ヴィンヤード ホワイト・ストーンズ シャルドネ」は、カテナ家所有の最も標高の高いアドリアンナ畑の中で、白くて丸い小石に覆われた土壌が特徴の区画。 養分は少なく、ぶどうに適度なストレスと、水はけの良さをもたらす。白い花、白い果実に、ミネラルのノートが具わり、エレガントな口当たりにつながります。ジャスミンや白桃を思わせる清冽なアロマ、白い果実、ミネラルを思わせる味わい。
■畑:アドリアンナ・ヴィンヤード■
カテナの自社畑の中でももっとも高い標高1,500mに位置するアドリアンナ ヴィンヤード。高標高のブドウ栽培がもたらす日照の強さによるブドウの成熟、昼夜の寒暖差による自然な酸味が特徴の、高品質のワインを生み出す、まさにアルゼンチンの「グラン クリュ」。この畑ではミクロクリマの研究を行っており、同じ畑でも区画によって土壌や、土壌に含まれる微生物の違いを発見し、区画ごとのワインを造っています。
CATENA ZAPATA ADRIANNA WHITE STONES CHARDONNAY
カテナ・サパータ アドリアンナ・ヴィンヤード ホワイト・ストーンズ シャルドネ
生産国:アルゼンチン メンドーサ
原産地呼称:D.O. MENDOZA
ぶどう品種:シャルドネ 100%
アルコール度数:13%
味わい:白ワイン 辛口
ワインアドヴォケイト:98 ポイント
Rating 98 Release Price $120 Drink Date 2018 - 2030 Reviewed by Luis Gutierrez Issue Date 30th Jun 2018 Source 237, The Wine Advocate
My favorite of the Adrianna whites, the 2016 White Stones Chardonnay was cropped from a low-yielding, cool and wet year, very unusual weather in Mendoza. It's sharp, austere, mineral and long. No matter how impressed I was with the 2015 or the two vintages of the White Bones I tasted next to it, this stole the show. It has a combination of mineral notes that transmit a serious sensation with hints of flowers, spices and herbs that show in a very subtle way. The palate is liquid chalk, with sharp and pungent flavors, nicely textured. It's precise, linear, long and sharp, with great length and persistence. It will be fascinating to see how this wine evolves in bottle, because I think we can have a big surprise in ten years from now. 6,000 bottles produced. It was bottled in July 2017.
ジェームス・サックリング:98 ポイント
CATENA ZAPATA CHARDONNAY MENDOZA ADRIANNA VINEYARD WHITE STONES 2016 Thursday, July 18, 2019 CountryArgentina RegionMendoza Vintage2016 Score 98
This is super focused and powerful with precision and energy. It's full yet so tightly-wound and gorgeous. It just races down the palate. Dried apples, pineapple and salt. Drink or hold. Wonderful future..
VINOUS:94+ ポイント
94+pts Drinking Window 2021 - 2029 From: Argentina’s Wines Enter the World Stage (Jul 2018)
(from vines at an altitude of about 4,800 feet, on soil rich in white stones and gravel): Bright, light greenish-yellow. The ineffable nose offers a wonderfully complex blend of white fruits, flowers and minerals. Dry, tight and light on its feet, with its pear, mineral and baking spice flavors a bit compressed in the early going. A distinctly vertical wine but also quite deep. Finishes very firm and long, with terrific salty pungency and slowly building lift. This needs more time in bottle to expand, like so many of the best wines from the 2016 vintage. - By Stephen Tanzer on April 2018
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