ワインアドヴォケイト:100ポイント Reviewed by Lisa Perrotti-BrownIssue Date15th Mar 2019SourceMarch 2019 Week 2, The Wine Advocate Drink Date2020 - 2065 Deep garnet colored, the 2009 Cos d'Estournel features a myriad of wonderfully intense notes, including blackcurrant pastilles, redcurrant jelly, kirsch and blueberry compote with hints of rose hip tea, sauteed herbs, underbrush, pencil shavings and Indian spices. Full-bodied, rich and opulently fruited in the mouth, it has beautifully plush tannins and fantastic freshness, finishing very long and very spicy.
ワインアドヴォケイト:100ポイント Wine Advocate Issue Date 23rd Dec 2011 Robert M. Parker, Jr. 100 2022 - 2072 One of the greatest young wines I have ever tasted, the monumental 2009 Cos d’Estournel has lived up to its pre-bottling potential. A remarkable effort from winemaking guru Jean-Guillaume Prats and owner Michel Reybier, this blend of 65% Cabernet Sauvignon and the rest Merlot (33%) and a touch of Cabernet Franc (2%) was cropped at 33 hectoliters per hectare. It boasts an inky/black/purple color along with an extraordinary bouquet of white flowers interwoven with blackberry and blueberry liqueur, incense, charcoal and graphite. The wine hits the palate with extraordinary purity, balance and intensity as well as perfect equilibrium, and a seamless integration of tannin, acidity, wood and alcohol. An iconic wine as well as a remarkable achievement, it is the greatest Cos d’Estournel ever produced. It is approachable enough at present that one could appreciate it with several hours of decanting, but it will not hit its prime for a decade, and should age effortlessly for a half century.
ジェームスサックリン:100ポイント Publish Date: Friday, October 21, 2016 This is amazing as always with layers of fruit and firm, velvety tannins. Full body, incredible depth of fruit and length. Currants, raspberries and Indian spices. It goes on for minutes. A monumental Cos. Greatest ever from here. Better in five years, but amazing.
ブリュノ・プラッツの心のこもった指導のもとで、コス・デストゥルネル(驚いたことに、コスはsを「ス」と発音するのだ)はサン=テステフのなかでは最高の評価を得るまでになった。1982年以降、ここのワインは次から次へと当たりが続いており、ほとんどのヴィンテージで、メドックで最上のワインを生産するのではないかと期待できる。このシャトーは東洋風のパゴダのような外観で、ポイヤックとの村境のすぐ北、その著名な隣人ラフィット=ロートシルトを見下ろす丘の背にある。
メドックものにしては珍しく、コスはブレンドに使うメルロの比率が高い(40%)ことと、新樽を使う比率が高い(60%から100%)ことで他と一線を画している。このメルロの比率はオー=メドックでは最も高い部類に入り、コス・デストゥルネルの最近のヴィンテージに目立つ、肉付きのよい、豊かな舌触りという個性を生み出している。
経営者であり所有者でもあるブリュノ・プラッツは、新しいワイン技術を取り入れることに関しては前衛的だ。このシャトーは、ボルドーのメジャーなシャトーのなかでは数少ない、樽熟成の前と瓶詰め前の2度濾過(ろか)処理することを金科玉条としているシャトーのひとつである。ただし、プラッツは考え直そうとしているのかもしれない。1989年の瓶詰めの前には2度目の濾過処理を省略する決定をしている。その成果はおのずと明らかである。1950年代、1960年代とモンローズの後塵を拝してきたコス・デストゥルネルは、1980年代に入ってボルドーで最も人気の高いワインのひとつとなったのである。コス・デストゥルネルは、たとえば1993年、1992年、1991年といった難のあるヴィンテージで特に成功してきたことにも注目しておきたい。
講談社 『BORDEAUX ボルドー 第3版』
「今まで味わった若いワインで最も素晴らしいワインのひとつ、記念碑的なシャトー・コス・デストゥルネル」とワインアドヴォケイト、ジェームスサックリン共に大絶賛で、100点満点を獲得した2009年!
そして、
サン・テステフが誇る第2級格付けワインといえば、こちらの「コス・デストゥルネル」!スーパーセカンドの名をほしいままにする名シャトーですが、長年に渡る品種改良の成果が確実に現れてきており、日本での知名度も群を抜いています。
ワインアドヴォケイト:100ポイント
Reviewed by Lisa Perrotti-BrownIssue Date15th Mar 2019SourceMarch 2019 Week 2, The Wine Advocate Drink Date2020 - 2065
Deep garnet colored, the 2009 Cos d'Estournel features a myriad of wonderfully intense notes, including blackcurrant pastilles, redcurrant jelly, kirsch and blueberry compote with hints of rose hip tea, sauteed herbs, underbrush, pencil shavings and Indian spices. Full-bodied, rich and opulently fruited in the mouth, it has beautifully plush tannins and fantastic freshness, finishing very long and very spicy.
ワインアドヴォケイト:100ポイント
Wine Advocate Issue Date 23rd Dec 2011 Robert M. Parker, Jr. 100 2022 - 2072
One of the greatest young wines I have ever tasted, the monumental 2009 Cos d’Estournel has lived up to its pre-bottling potential. A remarkable effort from winemaking guru Jean-Guillaume Prats and owner Michel Reybier, this blend of 65% Cabernet Sauvignon and the rest Merlot (33%) and a touch of Cabernet Franc (2%) was cropped at 33 hectoliters per hectare. It boasts an inky/black/purple color along with an extraordinary bouquet of white flowers interwoven with blackberry and blueberry liqueur, incense, charcoal and graphite. The wine hits the palate with extraordinary purity, balance and intensity as well as perfect equilibrium, and a seamless integration of tannin, acidity, wood and alcohol. An iconic wine as well as a remarkable achievement, it is the greatest Cos d’Estournel ever produced. It is approachable enough at present that one could appreciate it with several hours of decanting, but it will not hit its prime for a decade, and should age effortlessly for a half century.
ジェームスサックリン:100ポイント
Publish Date: Friday, October 21, 2016
This is amazing as always with layers of fruit and firm, velvety tannins. Full body, incredible depth of fruit and length. Currants, raspberries and Indian spices. It goes on for minutes. A monumental Cos. Greatest ever from here. Better in five years, but amazing.
【マグナム瓶】ドメーヌ・ジョセフ・ロティ ジュヴレ・シャンベルタン・キュヴェ・ド・シャン・シュニー [1998]1500ml|ウメムラ Wine Cellar
トン メーレN.V 蔵出し品 ドメーヌ デ ザコル元詰 自然派ビオ(AB&デメテール認証&FRビオ) 正規品 ロウ封印キャップ 赤 辛口 フルボディ 750mlTemps Meles NV Domaine des Accoles (Florence et Olivier Leriche)(BIO demeter)|うきうきワインの玉手箱
アルマン ジョフロワ / ジュヴレ シャンベルタン プルミエ クリュ ラ ペリエール [2019] 赤ワイン フルボディ750ml / フランス ブルゴーニュ コート ド ニュイ A.O.C.ジュヴレ・シャンベルタン プルミエ・クリュ / HARMAND GEOFFROY Gevrey-Chambertin 1er Cru La Perriere|ワインの専門店・紀伊国屋リカーズ
ケイマス ヴィンヤーズ ケイマス ススーン グランド デュリフ プティ シラー 2020年 正規品 辛口 赤ワイン 750ml【ワグナー・ファミリー・オブ・ワイン】◆ギフト対応◆ケイマス・ヴィンヤーズ・ケイマス・ススーン・グランド・デュリフ・プティ・シラー・2020|レザムルーズ 店
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