vinous:94 ポイント 94 Drinking Window 2023 - 2029 From: Friuli-Venezia Giulia: Just Try to Keep Up (Apr 2022) The 2019 Sauvignon Vigneto Zitelle Barchetta is pleasantly floral with nuances of chamomile and freshly sliced pear. This is soft-textured yet nicely balanced by zesty acids, as candied ginger offsets green apples and hints of nectarine. The contrasts here are highly pleasurable and keep you coming back to the glass. This tapers off long, lightly structured and floral, with hints of candied lime and salty minerals that linger on through the smoky finale. The 2019 is a pleasure bomb, yet it’s perfectly balanced. Beautiful. - By Eric Guido on April 2022
I was able to retaste a number of Meroi wines while in Friuli. Meroi, a neighbor of Miani with a number of the same vineyard sources, offers portfolio of rich and often full-throttle Friulian whites and reds. At one time, the wines of Paolo Meroi were often compared to those of Miani, as he and Enzo Pontoni were friends. However recently, I find more oak intensity and a level of sweetness to the wines. That said, having retasted a number of them, there was some positive evolution in bottle, also a number of standouts from the new releases. Just be aware that a bottle of Meroi is not for the faint of heart.
2016 ボーヌ プルミエ クリュ クロ ド ラ フェギーヌ ブラン ジャック プリウール 正規品 白ワイン 辛口 750ml Domaine Jacques Prieur Beaune 1er Cru Clos De La Feguine Blanc|代官山ワインサロン Le・Luxe
ミアーニのエンツォ・ポントーニに畑の立て直しとワイン造りの助言を依頼。その魅力は何と言っても凝縮した果実感、長熟のポテンシャルとリリース直後から楽しめる懐の広さを持つ。
フリウリのワインシーンを牽引する、最も旬な生産者と名高いパオロ・メロイ。祖父のドメニコが、イタリア北東部ブットリオの地に設立した小さな醸造所を1980年代に父親から引き継いで以来、品質本位のワイン造りに情熱を注いでいる。ミアーニのエンツォ・ポントーニとは旧知の仲で、3代目継承当時から、ポントーニにブドウ畑の立て直しとワイン造りについて助力を依頼。彼らの関わりは非常に深く、メロイがワイン愛好家の注目を集める現在もポントーニが醸造を手伝う他、共同でブドウ畑も購入しているが、厳格なミアーニのワインに対し、パオロが目指すのはフルーティで大らかなスタイルであり、ポントーニもそれを尊重し、ワインに反映させている。
畑はブットリオの西側の丘のD.O.C. コッリ・オリエンターリ・デル・フリウリに広がっており、ポンカと呼ばれる泥灰土と石灰が混ざった独特の土壌を持つ。このような土壌では、大地からの強いミネラル分がブドウに吸収され、独特の風味を持つ寿命の長いワインが生まれる。ブドウ栽培には有機農法を採用。ビオというアプローチを一過性のものとせず、さらに深く理解しそれぞれの区画のテロワールに最適な手法を取り入れるため、DRCなどでもコンサルタントを務めたフランス人地質学者イヴ・エロディに毎年地質調査を依頼し、改良を重ねている。収量は非常に低く、平均25hl/haにも満たない。
手作業で収穫・選果されたブドウは、白ワインにおいてはフレンチオークのバリックで発酵・熟成、赤ワインにおいてはステンレスタンクでアルコール発酵後、白と同じくバリックでマロラクティック発酵と熟成が続けられる。メロイの持ち味である長熟のポテンシャル、そして甘美な果実味と凝縮感は、この過酷なまでの低収量と絶妙な樽使いから生まれるのである。またパオロは、ワインに対するのと同等の情熱を代々受け継がれたトラットリアにも注いでおり、手がけるワインのほとんどがここで飲まれてしまうため、一般には入手困難な生産者のひとりである。
クオリティを求めた妥協なきワイン造りが見事に実を結び、その躍進を陰で支え続けるポントーニも太鼓判を押す造り手となったメロイ。国内外の専門各誌の評価はもちろん高く、ヴェロネッリでは毎年のようにスーパー・トレステッレ評価を受けている。
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Mianiと共同購入した畑から造られる、超希少上級キュヴェ!
フリウリのワインシーンを牽引する、最も旬な生産者と名高いパオロ・メロイ。祖父のドメニコが、イタリア北東部ブットリオの地に設立した小さな醸造所を1980年代に父親から引き継いで以来、品質本位のワイン造りに情熱を注いでいる。ミアーニのエンツォ・ポントーニとは旧知の仲で、3代目継承当時から、ポントーニにブドウ畑の立て直しとワイン造りについて助力を依頼。彼らの関わりは非常に深く、メロイがワイン愛好家の注目を集める現在もポントーニが醸造を手伝う他、共同でブドウ畑も購入しているが、厳格なミアーニのワインに対し、パオロが目指すのはフルーティで大らかなスタイルであり、ポントーニもそれを尊重し、ワインに反映させている。
「ソーヴィニヨン ジテッレ・バルケッタ」は、ミアーニと共同購入したズィテッレの畑の中でも東向きでソーヴィニヨンに最も適した涼しい区画。通常のソーヴィニヨンより長い熟成をさせることでよりクリーミーでリッチなスタイルに仕上がっている。白桃、パッションフルーツ、ローストしたアーモンドのアロマは、華やかでありながら温かみさえ感じさせ、アロマティックな品種の個性が溢れんばかりの果実味で表現された見事な一本。
■テクニカル情報■
種類:White
産地:D.O.C. Friuli Colli Orientali
ブドウ品種:ソーヴィニヨン・ブラン100%
醸造・熟成:バレルで発酵、バリック(新樽30%)11ヶ月熟成後、ステンレスタンク6-8ヶ月熟成
アルコール度数:14%
MEROI SAUVIGNON ZITELLE BARCHETTA
メロイ ソーヴィニヨン ジテッレ・バルケッタ
生産地:イタリア フリウリ・ヴェネツィア・ジューリア フリウリ・コッリ・オリエンターリ
原産地呼称:D.O.C. FRIULI COLLI ORIENTALI
ぶどう品種:ソーヴィニヨン・ブラン 100%
アルコール度数:14.0%
味わい:白ワイン 辛口
vinous:94 ポイント
94 Drinking Window 2023 - 2029 From: Friuli-Venezia Giulia: Just Try to Keep Up (Apr 2022)
The 2019 Sauvignon Vigneto Zitelle Barchetta is pleasantly floral with nuances of chamomile and freshly sliced pear. This is soft-textured yet nicely balanced by zesty acids, as candied ginger offsets green apples and hints of nectarine. The contrasts here are highly pleasurable and keep you coming back to the glass. This tapers off long, lightly structured and floral, with hints of candied lime and salty minerals that linger on through the smoky finale. The 2019 is a pleasure bomb, yet it’s perfectly balanced. Beautiful. - By Eric Guido on April 2022
I was able to retaste a number of Meroi wines while in Friuli. Meroi, a neighbor of Miani with a number of the same vineyard sources, offers portfolio of rich and often full-throttle Friulian whites and reds. At one time, the wines of Paolo Meroi were often compared to those of Miani, as he and Enzo Pontoni were friends. However recently, I find more oak intensity and a level of sweetness to the wines. That said, having retasted a number of them, there was some positive evolution in bottle, also a number of standouts from the new releases. Just be aware that a bottle of Meroi is not for the faint of heart.
2016 ボーヌ プルミエ クリュ クロ ド ラ フェギーヌ ブラン ジャック プリウール 正規品 白ワイン 辛口 750ml Domaine Jacques Prieur Beaune 1er Cru Clos De La Feguine Blanc|代官山ワインサロン Le・Luxe
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2009 リュリー プルミエ クリュ ルフレーヴ エ アソシエ 正規品 バックヴィンテージ蔵出し 白ワイン 辛口 750ml LEFLAIVE et Associes Rully 1er Cru|代官山ワインサロン Le・Luxe
シャトー・クーテ [2016] <白> <ワイン/ボルドー>|ワインショップ ドラジェ
ムルソー プルミエ クリュ 一級 ポリュゾ 2017年 蔵出し品 ドメーヌ オリヴィエ ルフレーヴ元詰 自社畑100%(ドメーヌ)のもの AOCムルソー プルミエ クリュ 一級 ポリュゾ WA驚異の93点(2022年~2040年) 正規品Meursault Premier Cru Poruzots 2017【eu_ff】|愛あるしんちゃんショップ
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パトリック・ジャヴィリエ ムルソー・レ・ティエ [2009]750ml|ウメムラ Wine Cellar
ピュリニー モンラッシェ 2015 ルー デュモン 白ワイン ワイン 辛口 750mlPuligny Montrachet [2015] Lou Dumont AOC Puligny Montrachet|愛あるしんちゃんショップ
ドメーヌ・ポチネ・アンポー・ムルソー・プルミエクリュ・レ・シャルム 1997|YNSトウキョー(ワインズ東京)
正規品:オレンジ:[2020]アン・ナンスタン・シュル・マルス(ヴィニョブル・デュ・レヴール)Un Instant sur Mars (Vignoble du Reveur)【NVSC】|ワインショップ フィッチ
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