Domaine Huet Vouvray Le Haut Lieu Moelleux Premiere Trie ドメーヌ・ユエ ヴーヴレイ ル・オー・リュー モワルー プルミエ・トリ 生産地:フランス ロワール トゥーレーヌ 原産地呼称:AOC.VOUVRAY ぶどう品種:シュナン・ブラン 100% アルコール度数:12.5% 味わい:白ワイン 甘口
VINOUS:96 ポイント 96pts From: Interpreting Chenin Blanc (Mar 2021) The 2020 Le Haut Lieu Moelleux Premiere Trie is pretty gorgeous with its sweet embrace (71g/L residual sugar) caressing the palate like a silky-smooth veloute. It sits calmly in the mouth, showing the typical fruit-forward character of the site, all oranges, chamomile and violets. The deeply satisfying finish provides the merest of grips, and fresh acid makes your mouth water. Already delicious in its youth, this wine has the concentration, acidity and sweetness to age gracefully, as Huet fans will know well. - By Rebecca Gibb MW on March 2021
ワインアドヴォケイト:(95 - 96) ポイント Rating (95 - 96) Drink Date 2026 - 2055 Reviewed by Stephan Reinhardt Issue Date 14th May 2021 Source May 2021 Week 2, The Wine Advocate The citrus-colored sample of the 2020 Vouvray Le Haut-Lieu Moelleux Premiere Trie still shows a very fine CO2 perlage in the glass that opens with clear and concentrated but also lush fruit and floral and chalky aromas, with lemon confit and fig mustard. Very elegant and even playful on the palate, with finely vivacious acidity, this full-bodied, silky and salty-piquant Haut-Lieu is beautiful in its terroir expression that favors a fruitier, fresher and more elegant style that is impossible not to like. Some of our readers might find it too vivacious and salty (while looking for hedonistic sweet wines), but as a critic, I am totally fine with this style. The aging potential should be great. Tasted in May 2021.
ムルソー レ グラン シャロン 2019 蔵出し品 ドメーヌ ミシェル ブズロー エ フィス元詰 AOCムルソー レ グラン シャロン 白 辛口Meursault Les Grands Charrons 2019 Domaine Michel Bouzereau et Fils|うきうきワインの玉手箱
2015 シャブリ グラン クリュ ヴォーデジール ジョセフ ドルーアン 白ワイン 辛口 750ml Joseph Drouhin Chablis Grand Cru Vaudesir|代官山ワインサロン Le・Luxe
Domaine Huet / ドメーヌ・ユエ
RVF誌★★★評価『ヴーヴレ』の神様!
偉大なる父「ガストン・ユエ」から息子へ、ビオディナミを通じテロワールは生き続ける。
伝説の造り手、ドメーヌ・ユエの歴史は1928年にガストン・ユエがヴーヴレイの「ル・オー・リュー」の畑を5ha購入した時に始まる。堅実にドメーヌの経営を行いながらも、ユエ家は合計で35haまで所有畑を拡大してきた。現在は、4つの区画、「ル・オー・リュー」「ル・クロ・デュ・ブール」「ル・モン」そして2001年に新たに購入した「ドメーヌ・ド・ヴォダニ」を所有する。
引退するまでの間にガストン氏はINAOの委員、トゥーレーヌ生産者組合会長、そしてヴーヴレイワイン騎士団評議会会長等、多くの要職を務めた。彼の醸したワインは、フランス国内のコンクールで数多くのメダルを受賞し、無名だったヴーヴレイの名をフランスのみならず全世界に知らしめた。ガストン氏の引退後、1976年より当主となった娘婿のノエル・パンゲは、ドメーヌを引き継いで間もなくビオディナミによる栽培の可能性に注目し、一部の畑で試験的に栽培を始めた。
そして、その可能性の高さを目の当たりにした彼は、1991年より全ての畑にビオディナミを導入した。トゥール市から東へ15キロほど離れた、ロワール川右岸で生み出されるのは、世界で最も高貴な葡萄品種と評されるシュナン・ブラン(別名:ピノー・ド・ラ・ロワール)。
言わずと知れた世界最高峰の白ワインの造り手。ロワール3ツ星生産者として著名な伝説的ドメーヌ!
プルミエール・トリは、ブドウの熟度が上がった良年のみに、一番最初に収穫した厳選した最上級のブドウのみで造られる特別なキュヴェ。
ドメーヌ・ユエは、言わずと知れた世界最高峰の白ワインの造り手。ヴーヴレの名を世界に広め、国内外のコンクールで数多くのメダルを受賞し、レ・メイユール・ヴァン・ド・フランスが認めた、ロワール3ツ星生産者として著名な伝説的ドメーヌです。またニコラ・ジョリーと比肩するビオディナミの生産者としても知られています。
異なる3つの土壌でシュナン・ブランを栽培。ペティアン・辛口~甘口まで、収穫した葡萄の糖度に合わせて、毎年造るワインのタイプが変わる。長期熟成のヴーヴレイ・モワルーは秀逸。「良い評価をもらうには、何年も継続して美味しいワインを造らないといけない。ある年から突然美味しいワインが造れるような魔法なんてないんだ。ずっと美味しいワインを造るために頑張っている。」その言葉通り、ユエは創立以来ずっと改良を重ね、「世界最高峰の白ワインの造り手」の名を得る事が出来たのです。
「ヴーヴレイ ル・オー・リュー モワルー プルミエ・トリ」は、1928年から続く最も古い畑で完全な南向き斜面。30cm以上の厚い粘土層で石灰を含む。小石やシリカはほとんど無いので「ル・モン」とは反対に若い内から華やかで開いていることが多い。栽培、醸造はどの畑も全く同じ。どっしりとした骨格で厚みのある酒質。
■プルミエール・トリ(premiere trie)■
プルミエール・トリは、ブドウの熟度が上がった良年のみに、一番最初に収穫し、厳選された果粒のみを使用して仕込まれる特別品です。ファーストセレクションは、収穫時に行われる綿密な選別の結果です。最高の果実だけを収穫するために、連続した通路で行われます。こうして収穫されたブドウは、糖度と酸度が高いため、過熟や貴腐化したブドウとは一線を画します。忍耐強く、成熟したブドウのポテンシャルを最大限に引き出し、リッチで深みのあるボトルを誕生させます。
Domaine Huet Vouvray Le Haut Lieu Moelleux Premiere Trie
ドメーヌ・ユエ ヴーヴレイ ル・オー・リュー モワルー プルミエ・トリ
生産地:フランス ロワール トゥーレーヌ
原産地呼称:AOC.VOUVRAY
ぶどう品種:シュナン・ブラン 100%
アルコール度数:12.5%
味わい:白ワイン 甘口
VINOUS:96 ポイント
96pts From: Interpreting Chenin Blanc (Mar 2021)
The 2020 Le Haut Lieu Moelleux Premiere Trie is pretty gorgeous with its sweet embrace (71g/L residual sugar) caressing the palate like a silky-smooth veloute. It sits calmly in the mouth, showing the typical fruit-forward character of the site, all oranges, chamomile and violets. The deeply satisfying finish provides the merest of grips, and fresh acid makes your mouth water. Already delicious in its youth, this wine has the concentration, acidity and sweetness to age gracefully, as Huet fans will know well. - By Rebecca Gibb MW on March 2021
ワインアドヴォケイト:(95 - 96) ポイント
Rating (95 - 96) Drink Date 2026 - 2055 Reviewed by Stephan Reinhardt Issue Date 14th May 2021 Source May 2021 Week 2, The Wine Advocate
The citrus-colored sample of the 2020 Vouvray Le Haut-Lieu Moelleux Premiere Trie still shows a very fine CO2 perlage in the glass that opens with clear and concentrated but also lush fruit and floral and chalky aromas, with lemon confit and fig mustard. Very elegant and even playful on the palate, with finely vivacious acidity, this full-bodied, silky and salty-piquant Haut-Lieu is beautiful in its terroir expression that favors a fruitier, fresher and more elegant style that is impossible not to like. Some of our readers might find it too vivacious and salty (while looking for hedonistic sweet wines), but as a critic, I am totally fine with this style. The aging potential should be great. Tasted in May 2021.
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