ワインアドヴォケイト:97ポイント Reviewed by Stephan Reinhardt Issue Date 30th Mar 2018 Source Interim End of March 2018, The Wine Advocate Drink Date 2021 - 2040 The 2014 Pinot Noir Graacher Himmelreich *** opens with a deep, concentrated, very aromatic yet fine and superbly balanced bouquet of perfectly ripe, sweet forest berries and dark cherries intermixed with noble toast, very fine crunchy/flinty slate and wild herbal notes including coriander and potted ginger. There is a tiny touch of potted plums and fat nougat here as well, so the three-starred Himmelreich is perhaps the least reductive of Molitor's outstanding 2014 Pinot Noir series. (Molitor says the Graacher had a high pH of 0.1 or 0.15 compared the the Trarbacher.) However, this is so generous and elegant on the nose, where everything is just as it should be?a beauty filled in bottles. Full-bodied, refined and voluptuous on the palate, with perfectly ripe fruit and a tender, highly finessed and silky character, this is a dense, intense and incredibly juicy Pinot Noir with great intensity, very tine tannins and a seductive texture. The finish is long, concentrated, intensely aromatic and endlessly juicy, with hints of ripe blackberries, but at the same time, it is still pure, fresh and fine, with exciting tension thanks to the vibrating mineral structure and expression. Although I love the more transparent, silky/filigreed and delicate style of the Trarbacher Schlossberg at least as much, the Himmelreich delivers more flesh and fruit to the palate. The extraordinary number of 2,400 bottles (more than ever before) were filled in August 2017. I tasted the wine three times in March 2018, and I am still in love.
マーカス・モリトールは1984 年に若干20 歳という若さでワイナリーを引き継いだが、当初から野心に溢れ「モーゼルに以前の栄光を取り戻す」という明確なビジョンを持っていた。また洞察力にも優れており、僅か4ha からスタートした所有畑は今や100ha となりモーゼルで最大規模のワイナリーに成長し、毎年少なくとも50 種のワインをボトリングしている。
そして驚くべきは膨大な数の全てのワインが卓越した品質を持っているということである。
2011 年にワイン・アドヴォケイト誌で100 点を獲得し、2013 年にはドイツ史上初となる3 アイテム同時100点獲得という偉業を成し遂げた。また、ベルンカステルリング・オークションでは1996 年に当時最高値を付け、2012 年には最高値を更新するなど、エゴン・ミュラーやJ.J. プリュムと肩を並べ競い合っている。
1984年、マーカス・モリトールはわずか20歳で親のワイナリーを引き継いだ。若いにもかかわらず、彼のビジョンは非常に明確に定義され、野心的だった。個々の畑のアイデンティティ(テロワール)と極めて長寿な、紛れもないリースリングの真実を伴ったモーゼル渓谷のワインの栄光を取り戻すことだ。モリトーア家は8世代にわたってワイナリーを経営している。ワイナリーの本拠地は、Wehlener Klosterberg畑の中心に位置している。
マーカスのガイドラインは自然(ブドウとワイン)に絶対的な敬意を表しながらの、畑とセラーの両方の品質に対する妥協ない献身だ。畑ごと、ヴィンテージごとにそれ自身の味わいを表現すべきだ。彼は、典型的なモーゼルのフレッシュさと輝きにインスパイアするだけでなく、ストラクチャーと奥行きのあるワインを求めている。
急な傾斜に100haの畑を所有し、ほとんどが古木(中には接ぎ木をしていない樹齢100年ちかいものもある)という、モリトール ワイナリーは、モーゼル渓谷で最も大きな個人経営のワイナリーのひとつだ。最も急なスロープは80%の勾配であるため、機械では処理ができない。従って畑仕事のほとんどは手作業で行われる。ワイナリーはBraunebergからTraben-Trarbachまでのブドウ畑を所有し、2001年からはザール川地域の一部の区間も所有する。バラエティーに富んだスレート土壌とマイクロクリマのおかげで、モリトールのワインはMosel Rieslingsのすべての側面とバリエーションを表している。畑の94%がリースリング、ピノノワールとピノブランがそれぞれ3%ずつ植えられている。
ワイナリーでは畑仕事が中心的な役割を果たしており、ここにこそ熟したブドウ、豊かなエキス分のための基礎がある。土壌を肥やし豊かにするために有機材料のみが使用される。地面は控えめに働く。とても大切なのは葡萄の葉の比率で、高いキャノピーが実った果房に最適な栄養補給を可能にする。収量は、畑、個々の区画、植密度、そして特にヴィンテージによって10~55hl / haの間で変動する。たとえ、より高いリスクを伴うとしても、収穫は非常に遅く行う。利点は、酸度がより熟し攻撃的ではなくなること、エキス濃度が上昇し、ぶどうのフェノールの成熟度がより高くなること、そして、それらがワインのストラクチャーに加えられるということだ。成熟度の違うぶどうは注意深く分けられる。
「ワインは美しいほどにクリアー。フルボディーで力強く凝縮感を感じる口当たり、パワフルで濃密だが滑らかなピノである。驚くほどにフレッシュで高貴な長期熟成のポテンシャルを秘めたワインで、余韻には張りがある。」 byワイン・アドヴォケイト
■品種:ピノ・ノワール ■熟成:バリック18ヶ月
ワインアドヴォケイト:97ポイント
Reviewed by Stephan Reinhardt Issue Date 30th Mar 2018 Source Interim End of March 2018, The Wine Advocate Drink Date 2021 - 2040
The 2014 Pinot Noir Graacher Himmelreich *** opens with a deep, concentrated, very aromatic yet fine and superbly balanced bouquet of perfectly ripe, sweet forest berries and dark cherries intermixed with noble toast, very fine crunchy/flinty slate and wild herbal notes including coriander and potted ginger. There is a tiny touch of potted plums and fat nougat here as well, so the three-starred Himmelreich is perhaps the least reductive of Molitor's outstanding 2014 Pinot Noir series. (Molitor says the Graacher had a high pH of 0.1 or 0.15 compared the the Trarbacher.) However, this is so generous and elegant on the nose, where everything is just as it should be?a beauty filled in bottles. Full-bodied, refined and voluptuous on the palate, with perfectly ripe fruit and a tender, highly finessed and silky character, this is a dense, intense and incredibly juicy Pinot Noir with great intensity, very tine tannins and a seductive texture. The finish is long, concentrated, intensely aromatic and endlessly juicy, with hints of ripe blackberries, but at the same time, it is still pure, fresh and fine, with exciting tension thanks to the vibrating mineral structure and expression. Although I love the more transparent, silky/filigreed and delicate style of the Trarbacher Schlossberg at least as much, the Himmelreich delivers more flesh and fruit to the palate. The extraordinary number of 2,400 bottles (more than ever before) were filled in August 2017. I tasted the wine three times in March 2018, and I am still in love.
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