パーカーポイント: (92 - 93)点 予想される飲み頃:NA A striking sense of distilled pit fruits parallels the suggestions of their confiture in the intense nose of Meo-Camuzet’s 2008 Vosne-Romanee Cros Parantoux (tasted from thank), and on the palate there is both a bright primary juiciness and a saline-carnal savor more prominent than in any other wine of the vintage that I tasted from this estate, resulting in a truly saliva-inducing, lip-smacking finish. Black pepper and crushed stone notes add a sense of finishing bite. While less seductively sweet or multi-faceted - today, at least - than the corresponding Brulees, there will be those (of whom I am one) who would be even more inclined to put their money (if they had the requisite sort of money) on this wine instead. Certainly though, six or more years in cellar and expectations of 15 or more year’s life span are in order. “Parantoux always retains lots of acidity and freshness,” notes Nicolas Meo, “and I always harvest it last, whereas I have taken to harvesting Les Brulees first.” (189, The Wine Advocate 29th Jun 2010)
Meo Camuzet
Vosne Romanee Cros Parantoux
予想される飲み頃:NA
A striking sense of distilled pit fruits parallels the suggestions of their confiture in the intense nose of Meo-Camuzet’s 2008 Vosne-Romanee Cros Parantoux (tasted from thank), and on the palate there is both a bright primary juiciness and a saline-carnal savor more prominent than in any other wine of the vintage that I tasted from this estate, resulting in a truly saliva-inducing, lip-smacking finish. Black pepper and crushed stone notes add a sense of finishing bite. While less seductively sweet or multi-faceted - today, at least - than the corresponding Brulees, there will be those (of whom I am one) who would be even more inclined to put their money (if they had the requisite sort of money) on this wine instead. Certainly though, six or more years in cellar and expectations of 15 or more year’s life span are in order. “Parantoux always retains lots of acidity and freshness,” notes Nicolas Meo, “and I always harvest it last, whereas I have taken to harvesting Les Brulees first.”
(189, The Wine Advocate 29th Jun 2010)
ジャイエから本質を学び独自のスタイルへと昇華を続ける
メオ カミュゼ
Meo Camuzet
ドメーヌの評判は高かったものの、所有地のほとんどは他のヴィニュロンに貸し出されており、さらに、ワインのほとんどはネゴシアンに一括して売却されていました。
しかし、1985年にドメーヌの名前で販売するようになり、1988年にはアンリ・ジャイエを含むほとんどの小作人が引退し、ジャン・メオの息子であるジャン・ニコラが指揮を執るようになりました。
ドメーヌ・メオ・カミュゼを1989年に継承したジャン・ニコラは、小作人だったアンリ・ジャイエから引退後に、技術的なノウハウやワイン造りの技術など多くのアドバイスをもらいました。 ジャイエの親族である「エマニエル・ルジェ」と並ぶ直系の弟子と言えます。 ジャン・ニコラがコンサルタントを受けていたのは1998年までで、忠実な弟子とは違い、90年代半ばからは、抽出の強いスタイルに移行しました。 また、ジャイエの信条だった除梗についても、2000年代には、全房発酵にトライし取り入れています。
ジャン・ニコラは、ブルゴーニュに吹き始めた変化の風にいち早く乗って、新しいスタイルを試み、独自の方法を生み出すことに成功し、それをさらに洗練させていきました。
現在のドメーヌのワインは、2000年代以前のワインよりも、テロワールやヴィンテージの個性を尊重しながら、柔らかい抽出で、純粋な果実味を表現するエレガントなタイプになっています。
「ワインは天からの授かりもの。喜びを与えてくれる飲み物」というジャイエの教えをベースに、独自のスタイルへと昇華を続けるジャン・ニコラの造るワインから目が離せません。
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