DOMAINE ROBERT CHEVILLON NUITS SAINT GEORGES 1ER CRU LES CAILLES ロベール・シュヴィヨン ニュイ・サン・ジョルジュ プルミエ・クリュ レ・カイユ 生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ニュイ・サン・ジョルジュ 原産地呼称:AOC. NUITS SAINT GEORGES ぶどう品種:ピノ・ノワール 100% 味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
ワインアドヴォケイト:(93-95) ポイント ating (93-95) Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 14th Feb 2020 Source February 2020 Week 2, The Wine Advocate The 2018 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles wafts from the glass with a lovely bouquet of cassis, plums, dark chocolate, grilled squab and smoked meats. Medium to full-bodied, elegantly layered and complete, it's muscular but refined, with a rich chassis of ripe tannin and an ample core of fruit, concluding with a long, perfumed finish.
As I wrote last year, Domaine Robert Chevillon is one of my favorite addresses in all of Burgundy. Old vines, cultivated soils, moderate yields and long fermentations with entirely destemmed grapes are the order of the day at this address, with the Nuits Vieilles Vignes seeing some 20% new oak and the premiers crus seeing 30%. (Tonnellerie Sirugue is the dominant supplier of barrels.) While the wines of Nuits aren't coveted with the same ardor as those of Vosne, Chambolle or Gevrey, this singularly consistent domaine produces wines fit to stand alongside those more glamorous villages' best, and readers who have not yet experienced the Chevillon magic shouldn't hesitate to seek them out. 2018 is a powerful, muscular vintage chez Chevillon, and though the domaine was impacted by hail, Bertrand Chevillon told me that impacted berries dried out and fell off, so very few made it into the fermentation tanks. He compares the wines to the domaine's 1999s--which is to say that they're superb but will require patience.
VINOUS:(93-95) ポイント Neal Martin. Tasting date: November 2019Drinking window: 2022 - 2045 The 2018 Nuits Saint-Georges Les Cailles 1er Cru has a complex bouquet, a melange of red and black fruit, crushed rocks, rose petals, desiccated orange peel and touches of black pepper, all wonderfully detailed and precise. The palate is nicely balanced with an energetic opening, delivering red berry fruit, savory notes of black truffle and meat juices and real sapidity toward the finish. This is a superb Les Cailles, very mercurial in the glass and constantly shape-shifting. Superb.
古木がワインに緻密さを与えるニュイ・サン・ジョルジュのスペシャリスト
ニュイ・サン・ジョルジュのお手本とも呼ぶべきドメーヌが、このロベール・シュヴィヨン。レ・サン・ジョルジュ、ヴォークラン、レ・カイユ、ロンシエール、ペリエール、プリュリエ、シェニョ、ブースロと、ニュイの南側と北側のそれぞれに素晴らしい1級クリマを有している。
ロベールが父モーリスの下で働き始めた頃、ドメーヌの規模はわずか3haに過ぎず、それが今では13haまで広がった。 樹齢はいずれも高く、平均して50~75年。ヴォークランには樹齢100年にもなる古木が植わる。この高い樹齢が自然に収量を抑え、ブドウの凝縮度に貢献しているのだ。
2000年に引退したロベールに代わって、今日、会社組織となったドメーヌの運営はふたりの息子、ドゥニとベルトランに任せられている。ドゥニがおもに栽培、ベルトランがおもに醸造を担当。ふたりとも寡黙な栽培農家といった風貌で、仕事に対するひた向きさがうかがえる。
レ・サン・ジョルジュに加え、1892年にニュイの新しい村名を決める際、ニュイに組み合わせるクリマ名として、レ・サン・ジョルジュと最後まで争ったヴォークラン(つまりニュイ・ヴォークランが村名になる可能性もあった)と、レ・サン・ジョルジュの北に隣接するレ・カイユを合わせて、ベルトランはニュイの3大テノールという。どれもコート・ド・ニュイきっての重低音が効いたクリマだが、この3つの中ではレ・カイユが一番柔らかみがあり、ヴォークランがもっとも骨太。レ・サン・ジョルジュはその中間的な存在だ。
こうした違いも、ロベール・シュヴィヨンのワインを並べて試飲すると一目瞭然に理解が可能となる。
栽培法はリュット・レゾネ。選果は畑で行い、100%除梗。10~15度の温度で1週間低温マセレーションのうえステンレスタンクでアルコール発酵。トータルで3週間~1ヶ月の長いキュヴェゾンをとる。1級畑のワインはおおむね30%の新樽を用い18ヶ月間の熟成。マロラクティック発酵終了後と瓶詰め直前の2回澱引き。清澄なし、無ろ過で瓶詰めだ。
ドメーヌの隠し球に村名ニュイ・サン・ジョルジュの白ワインがある。アンリ・グージュの畑で発見された、ピノ・ノワールの突然変異からなる白ブドウ、通称、ピノ・グージュから造られ、いかにもニュイの白らしい、リッチなテイストが持ち味である。
ロベール・シュヴィヨンの赤ワインはいずれもその高い樹齢がもたらす濃密感や緻密さが特徴で、長期熟成のポテンシャルが高い。特級をもたないニュイのスペシャリストのため、これまではさほど顧みられることはなかったが、ここ数年の間に人気は鰻上りとなっている。カルト的な存在になる日も近そうだ。
レ・サンジョルジュなどと並びドメーヌの看板畑。驚きの樹齢80年超え。
ニュイ・サン・ジョルジュで最も女性的な1級畑レ・カイユ。
ニュイ・サン・ジョルジュで最も女性的な1級畑レ・カイユ。ニュイ・サン・ジョルジュの南に位置。若いうちはフレッシュな果実味が印象的。ヴィンテージ全体を通して、ボリューム感と絹のようなテクスチュアが感じられるワイン。驚きの樹齢80年超え。
DOMAINE ROBERT CHEVILLON NUITS SAINT GEORGES 1ER CRU LES CAILLES
ロベール・シュヴィヨン ニュイ・サン・ジョルジュ プルミエ・クリュ レ・カイユ
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ニュイ・サン・ジョルジュ
原産地呼称:AOC. NUITS SAINT GEORGES
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
ワインアドヴォケイト:(93-95) ポイント
ating (93-95) Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 14th Feb 2020 Source February 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2018 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles wafts from the glass with a lovely bouquet of cassis, plums, dark chocolate, grilled squab and smoked meats. Medium to full-bodied, elegantly layered and complete, it's muscular but refined, with a rich chassis of ripe tannin and an ample core of fruit, concluding with a long, perfumed finish.
As I wrote last year, Domaine Robert Chevillon is one of my favorite addresses in all of Burgundy. Old vines, cultivated soils, moderate yields and long fermentations with entirely destemmed grapes are the order of the day at this address, with the Nuits Vieilles Vignes seeing some 20% new oak and the premiers crus seeing 30%. (Tonnellerie Sirugue is the dominant supplier of barrels.) While the wines of Nuits aren't coveted with the same ardor as those of Vosne, Chambolle or Gevrey, this singularly consistent domaine produces wines fit to stand alongside those more glamorous villages' best, and readers who have not yet experienced the Chevillon magic shouldn't hesitate to seek them out. 2018 is a powerful, muscular vintage chez Chevillon, and though the domaine was impacted by hail, Bertrand Chevillon told me that impacted berries dried out and fell off, so very few made it into the fermentation tanks. He compares the wines to the domaine's 1999s--which is to say that they're superb but will require patience.
VINOUS:(93-95) ポイント
Neal Martin. Tasting date: November 2019Drinking window: 2022 - 2045
The 2018 Nuits Saint-Georges Les Cailles 1er Cru has a complex bouquet, a melange of red and black fruit, crushed rocks, rose petals, desiccated orange peel and touches of black pepper, all wonderfully detailed and precise. The palate is nicely balanced with an energetic opening, delivering red berry fruit, savory notes of black truffle and meat juices and real sapidity toward the finish. This is a superb Les Cailles, very mercurial in the glass and constantly shape-shifting. Superb.
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