パーカーポイント: 94点 予想される飲み頃:2015 The 2010 Meursault Perrieres wraps around the palate with huge, seamless layers of fruit. It boasts stunning textural depth and pure richness from start to finish. There is so much sheer intensity of the fruit that the minerality appears virtually hidden. Although the density of the fruit is impressive, this isn’t a particularly elegant or refined Perrieres by Roulot standards, at least not today. Roulot explains that the Perrieres was the last of his wines to finish its malolactic fermentation. In my view it is a bit heavy, although the truth is that most growers would kill to have a wine like this in their cellars. Anticipated maturity: 2015+. (202, The Wine Advocate, 31st Aug 2012)
Roulot
Meursault Perrieres
予想される飲み頃:2015
The 2010 Meursault Perrieres wraps around the palate with huge, seamless layers of fruit. It boasts stunning textural depth and pure richness from start to finish. There is so much sheer intensity of the fruit that the minerality appears virtually hidden. Although the density of the fruit is impressive, this isn’t a particularly elegant or refined Perrieres by Roulot standards, at least not today. Roulot explains that the Perrieres was the last of his wines to finish its malolactic fermentation. In my view it is a bit heavy, although the truth is that most growers would kill to have a wine like this in their cellars. Anticipated maturity: 2015+.
(202, The Wine Advocate, 31st Aug 2012)
コシュ・デュリ、コント・ラフォンと並ぶブルゴーニュ白ワインの3大生産者のひとつ
ルーロ
Roulot
ドメーヌ・ルーロは、コシュ・デュリ、コント・ラフォンと並んで、ブルゴーニュ白ワインの3大生産者として注目されています。
ムルソーにあるルーロ家の起源は18世紀末にさかのぼりますが、現在のようなドメーヌの形を築いたのは、ギー・ルーロです。
彼は、同じムルソー村のジュヌヴィエーヴ・コシュとの結婚と自身の努力によって、ルーロ家が所有する最良区画をさらに増やしていきました。
当時、ブルゴーニュのヴィラージュワインは、そのほとんどが複数の畑からのブレンドで、畑名をラベルに記載するのは1級畑以上のワインでした。しかし、ギー・ルーロは、ヴィラージュワインといえどもそのテロワールを表現することが重要と考え、これらのヴィラージュクラスの畑のブドウをブレンドせず、単一の畑のブドウでワイン造りを行ったパイオニアでした。
当時はこのような考えはかなり革命的で、今日のようなクリマのテロワールという考えを発展させ、他のドメーヌにも影響を与えました。
ギー・ルーロは、1982年に若くして他界し、その跡を当時パリで俳優活動をしていた息子のジャン・マルクが継ぐことになります。
彼が父の跡を継ぐと決意したのは、父の死後から7年後の1989年でした。彼がドメーヌの指揮をとる準備ができるまでは、デュジャックで見習いをしていた「リトライ」のテッド・レモンなど数人が交代で手伝っていました。
ジャン・マルクが指揮を執るようになり、ドメーヌはさらに躍進し高い評価が集まっています。
ムルソーの多くの生産者がリッチで濃厚な白ワインを造っていた頃、ジャン・マルク・ルーロは、清らかな白のブルゴーニュを造ることでその常識を覆しました。ピュアでストレート、そしてミネラル感があり、セラーでの長期熟成に適したムルソーは多くの愛好家から愛されており、世界中が探し求める入手困難なワインです。
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