VINOUS:99 ポイント 99pts From: Chianti Classico and Beyond - 2018 & 2019 (Sep 2021) The 2019 Siepi continues a trend towards greater finesse and nuance in this wine. Creme de cassis, lavender, spice, licorice and plum meld together effortlessly in the glass. Dense and layered, with striking detail, the 2019 is so impressive. The flavors are bright, bold and punchy. An exceptionally beautiful and riveting wine, the 2019 is rich and concentrated, but not at all heavy. What a total knock-out. - By Antonio Galloni on September 2021
ジェームスサックリング:98 ポイント MAZZEI TOSCANA SIEPI 2019 Thursday, February 3, 2022 CountryItaly RegionTuscany Vintage2019 Score 98 This is a really racy and fine Siepi with currant, black-cherry and dark-chocolate character. It’s medium-to full-bodied with very long, intense tannins that are linear and fine-textured. Really builds on the palate. Super structure. Finesse with power. Try after 2024 and onwards.
ワインアドヴォケイト:96 ポイント Rating 96 Release Price $129 Drink Date 2023 - 2040 Reviewed by Monica Larner Issue Date 22nd Apr 2022 Source April 2022 Week 3, The Wine Advocate Now on the market, the Mazzei 2019 Siepi is a special achievement and a delight to taste at the exciting conclusion of this historic retrospective spanning 26 vintages. This edition of Marchesi Mazzei's celebrated blend of Merlot and Sangiovese benefited from ideal growing conditions, with warm days and cool nights throughout the summer season. The clusters were healthy and full. The fruit is crisp and fresh, and the tannins serve to softly support the wine's generous texture and fiber. The 2019 vintage also achieves balance with a pretty assembly of dark fruit, mineral and spice aromas. Production is 35,000 bottles.
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Castello di Fonterutoli / カステッロ・ディ・フォンテルートリ
由緒ある歴史、弛みない進化!
12世紀からワイン造りを行っていたマッツェイ家がカステッロ・ディ・フォンテルートリを取得したのは1435年。現在は、フィリッポ・マッツェイ氏とフランチェスコ・マッツェイ氏の兄弟が24代目当主として歴史あるワイナリーを経営しています。
今では、よく知られている「キャンティ」というワインの名ですが、これは1398年にラポ マッツェイ氏が最初に”wine of Chianti”という言葉を公の文書に使用し記録に残したのが由来といわれています。また、18世紀にはフィリップ マッツェイ氏が後にアメリカ大統領となるトーマス ジェファーソン氏の依頼により、ヴァージニア州にブドウの木を植樹し、アメリカ大陸最初のブドウ畑を作ったという歴史を持つ生産者です。
マッツェイ家は1997年にトスカーナのマレンマに「テヌータ ディ ベルグァルド」を、2003年にはシチリアの南東部に「ジゾラ」と新しいワイナリーを2つ設立。それぞれのテロワールとミクロクリマに適した土着品種の特徴を表現した、魅力的なワインを生み出しています。
■栽培■
カステッリーナ・イン・キャンティに約650haの土地を所有し、その内117haで栽培が行われています。ブドウ畑は大きく「Belvedere」「Caggio」「Fonterutoli」「Le Ripe」「Siepi」の5つのエリアに分かれており、それをさらに120の区画に分けて個別に管理し、各テロワールに適したクローンや品種が植えられています。栽培しているブドウ品種はサンジョヴェーゼ、メルロ、カベルネ・ソーヴィニヨン、マルヴァジア・ネーラ、コロリーノなどで、なかでも、サンジョヴェーゼは40年に渡り、マサルセレクションとクローンセレクションの研究を重ねてきました。
結果、現在フォンテルートリの畑には、36の異なるバイオタイプが植えられ、その36種のサンジョヴェーゼのブレンドから「MIX36」が造られています。キャンティの標準的な植樹率が2,500本/haと言われているところ、フォンテルートリは7,500本/haと3倍の密度、収量は1本当たり800g-1kgと徹底した高密度、低収量を行っています。
■醸造■
2007年に天然の地形を活かしたセラーと最新の設備と規模を誇る醸造所が完成。3階建ての建物の内65%が地下にあり、ポンプを使わずに重力で果実・果汁を移動させるグラヴィティフローを採用した造りになっています。また、76のステンレスタンクで100を超える区画から収穫されたブドウを別々に醸造しています。発酵では ブドウにストレスをかけない パンピングオーバー(ルモンタージュ)は行わずパンチングダウン(ピジャージュ)のみ行っています。地下15mにある樽熟庫は岩壁に天然の湧き水が流れ、適度な湿度と温度が保たれています。
1435年より25代に渡りキャンティ クラシコでワイン生産を行うマッツェイ家が単一畑から造るワイン。1992年に誕生したメルロとサンジョヴェーゼのブレンド。今なお進化を遂げるフラッグシップ!
マッツェイ家は1435年よりカステッロ・ディ・フォンテルートリを所有し、6世紀に渡りワイン生産を行うトスカーナの名門一家です。現在はその24代目にあたる兄弟フィリッポ(兄)とフランチェスコ(弟)の兄弟が二人でCEOを務めています。彼らの父ラポ・マッツェイは、20年にわたりキャンティ・クラシコ協会の会長を務めた人物。キャンティ・クラシコの品質向上、イメージ改善に多大な貢献をしました。
カステッロ・ディ・フォンテルートリでは、それぞれに異なる個性を持ちつつも、どのワインにも共通する一貫した特徴を、彼ら自身「エレガンス」と表現します。代々継承する土地、テロワールへの敬意を表し、更に上質であること、エレガンスを追求し続けることを目指しています。
「シエピ」は、南向き約3.2ha、平均標高240mのサンジョヴェーゼと南西向き約2.8ha、標高250mのメルロを別々に発酵、熟成。18ヶ月225Lと500Lのフレンチオーク(70%新樽)熟成後、4ヶ月コンクリートタンクでなじませ瓶詰め。シエピ畑の2品種のブレンドにより、凝縮感と複雑味があるスタイルのワインに仕上がっています。非常にしっかりとした構成があり、ニワトコ、プラムベリー類、白檀、タバコのノートに、長く華やかなフィニッシュ。
■2019年ヴィンテージ情報■
寒い冬の後の春から収穫まで理想的な好天が続いた年。9月、10月の晴天と昼夜の寒暖差により健全で完璧な熟成が実現しました。果実味、ボディ、酸のバランスが素晴らしく、過去最高のヴィンテージのひとつ。
MAZZEI FONTERUTOLI SIEPI
マッツェイ・フォンテルートリ シエピ
生産地:イタリア トスカーナ
原産地呼称:IGP. TOSCANA
ぶどう品種:サンジョヴェーゼ50%、メルロ50%
アルコール度数:14.5%
味わい:赤ワイン 辛口 フルボディ
VINOUS:99 ポイント
99pts From: Chianti Classico and Beyond - 2018 & 2019 (Sep 2021)
The 2019 Siepi continues a trend towards greater finesse and nuance in this wine. Creme de cassis, lavender, spice, licorice and plum meld together effortlessly in the glass. Dense and layered, with striking detail, the 2019 is so impressive. The flavors are bright, bold and punchy. An exceptionally beautiful and riveting wine, the 2019 is rich and concentrated, but not at all heavy. What a total knock-out. - By Antonio Galloni on September 2021
ジェームスサックリング:98 ポイント
MAZZEI TOSCANA SIEPI 2019 Thursday, February 3, 2022 CountryItaly RegionTuscany Vintage2019 Score 98
This is a really racy and fine Siepi with currant, black-cherry and dark-chocolate character. It’s medium-to full-bodied with very long, intense tannins that are linear and fine-textured. Really builds on the palate. Super structure. Finesse with power. Try after 2024 and onwards.
ワインアドヴォケイト:96 ポイント
Rating 96 Release Price $129 Drink Date 2023 - 2040 Reviewed by Monica Larner Issue Date 22nd Apr 2022 Source April 2022 Week 3, The Wine Advocate
Now on the market, the Mazzei 2019 Siepi is a special achievement and a delight to taste at the exciting conclusion of this historic retrospective spanning 26 vintages. This edition of Marchesi Mazzei's celebrated blend of Merlot and Sangiovese benefited from ideal growing conditions, with warm days and cool nights throughout the summer season. The clusters were healthy and full. The fruit is crisp and fresh, and the tannins serve to softly support the wine's generous texture and fiber. The 2019 vintage also achieves balance with a pretty assembly of dark fruit, mineral and spice aromas. Production is 35,000 bottles.
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ティレルズ ヴァット 9ハンター シラーズ (SC) 2016年 赤 750ml/12本TYRRELL’S VAT 9 HUNTER SHIRAZ173オーストラリアのシラーズを代表する逸品。樹齢100年以上の葡萄から造られ年産僅か6000本。現地でも入手困難なワイン|あきさ
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