ワインアドヴォケイト:(93 - 95) ポイント Rating (93 - 95) Drink Date 2021 - 2045 Reviewed by Neal Martin Issue Date 31st Dec 2016 Source 228, The Wine Advocate The 2015 Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes has a tightly wound bouquet with crisp red berry fruit, wet limestone and flinty scents that are subtle at first but unfurl with just a few swirls of the glass. This has a sophisticated bouquet that keeps you engaged from first encounter. The palate is beautifully defined with superb mineralit?, a little edginess developing towards the finish that shimmers with nervosit?. The small amount of whole bunch fruit allows the terroir to really shine through here. This is superb and it will offer 20+ years of drinking pleasure (though I personally would afford it 3-5 years in bottle).
vinous:(92-95) ポイント (92-95)pts From: The 2015 Red Burgundies: You Are So Going To Want Them (Jan 2017) (from vines planted in 1957 on sandy soil near Clos de la Roche): Bright dark red. Alluring perfume of raspberry, flowers and minerals. Sweet but taut, combining a pliant texture and terrific inner-mouth energy. The wine's red fruit flavors are given added punch by a pungent mineral component. Finishes extremely long, with noble tannins. Looks to be a great vintage for this bottling. This site is better placed than Lignier's Charmes-Chambertin (actually Mazoyeres) and often does spectacularly well in warmer years. - By Stephen Tanzer on December 2016
2014年に折半耕作解消。ドメーヌの新時代が幕開けする
ドメーヌの将来を託されたロマン・リニエが2004年に他界して以降、老匠ユベール・リニエが引退を撤回して奮起し、ビショで働いていたもうひとりの息子ローランもドメーヌに戻り、ドメーヌ・ユベール・リニエの新時代が始まろうとしている。
ロマン亡き後、未亡人でアメリカ出身のケレンが、ドメーヌの畑を折半耕作し始めたためユベール・リニエ本人は収穫の3分の1しか受け取れず、買いブドウによるネゴシアン・ビジネスも平行させることで需要に応えるしか手だてがなかった。この折半耕作の契約も2014年には解消される見通しである。
かつてはリッチで凝縮感が高く、新樽の香りも強かったユベール・リニエのワインだが、故ロマンがスタイルを微調整し、バランスのよいものに仕上げてからというもの、昔のユベール・リニエを支持していたアメリカ市場だけでなく、世界的に高い評価を受けるようになっていた。
ロマンが他界し、ユベールが現場に返り咲いてもスタイルを過去に戻すことはせず、バランス重視の姿勢を堅持しているのは、あまりに早くこの世を去った息子へのオマージュだろう。
特級クロ・ド・ラ・ロッシュとジュヴレ・シャンベルタン1級のオー・コンボットの一部はすでに返還され、栽培から本家の手によって造られるようになっている。またポマールやニュイ・サン・ジョルジュに新しい畑を手に入れ、ポートフォリオは充実中。これに折半耕作中の畑が戻れば、ドメーヌ・ユベール・リニエの完全復活となる。その日がじつに待ち遠しい。
モレ・サン・ドニの隠れた名ドメーヌ、ユベール・リニエ。
3つの特級畑に囲まれた絶好の立地の一級畑「オー・コンボット」から造られる1本!
ユベール・リニエの歴史は1880年にジャック・リニエがブドウ栽培を開始したことから始まります。1970年代にユベール・リニエがブドウ栽培農家からドメーヌへと事業を拡大し、瞬く間に入手困難なブランドとしての地位を確立しました。1990年代に末息子のロマンがドメーヌのワイン造りを受け継ぎました。肉厚で凝縮感のある力強いスタイルを持つユベールのワインに、エレガンスとバランスの良さを付け加えたロマンのワインは大成功を収め、従来のスタイルを支持していたアメリカ市場だけでなく、世界中から新たなファンを獲得しました。
「ジュヴレ・シャンベルタン 1er オー・コンボット」は、ラトリシエール、シャルム、クロ・ド・ラ・ロッシュという3つのグラン・クリュに囲まれ、他の一級畑よりも優れた立地に位置しています。緩やかな斜面で、土壌は砂、粘土、シストで構成された畑で、1957年に植樹されたブドウを使用します。ワインは濃くエレガントで、深みがあり複雑みに富んでいます。
DOMAINE HUBERT LIGNIER Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes
ドメーヌ・ユベール・リニエ ジュヴレ・シャンベルタン プルミエ・クリュ オー・コンボット
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ジュヴレ・シャンベルタン
原産地呼称:AOC. GEVREY CHAMBERTIN
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
ワインアドヴォケイト:(93 - 95) ポイント
Rating (93 - 95) Drink Date 2021 - 2045 Reviewed by Neal Martin Issue Date 31st Dec 2016 Source 228, The Wine Advocate
The 2015 Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes has a tightly wound bouquet with crisp red berry fruit, wet limestone and flinty scents that are subtle at first but unfurl with just a few swirls of the glass. This has a sophisticated bouquet that keeps you engaged from first encounter. The palate is beautifully defined with superb mineralit?, a little edginess developing towards the finish that shimmers with nervosit?. The small amount of whole bunch fruit allows the terroir to really shine through here. This is superb and it will offer 20+ years of drinking pleasure (though I personally would afford it 3-5 years in bottle).
vinous:(92-95) ポイント
(92-95)pts From: The 2015 Red Burgundies: You Are So Going To Want Them (Jan 2017)
(from vines planted in 1957 on sandy soil near Clos de la Roche): Bright dark red. Alluring perfume of raspberry, flowers and minerals. Sweet but taut, combining a pliant texture and terrific inner-mouth energy. The wine's red fruit flavors are given added punch by a pungent mineral component. Finishes extremely long, with noble tannins. Looks to be a great vintage for this bottling. This site is better placed than Lignier's Charmes-Chambertin (actually Mazoyeres) and often does spectacularly well in warmer years. - By Stephen Tanzer on December 2016
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