Jasper Morris:(96-98) ポイント Etienne took a moment to reminisce about the cost price of this vineyard back in 1984. You might have to pay as much for a single vine now as they did per ouvr?e then. Maybe not, but you might only get a dozen vines. The 2018 has wonderfully gorgeous fruit - too easy to say, and in fact it is starting out quite tight for the moment. More red than black. Three minutes of sniffing to coax it out. Does it fill the mouth? Yes; What about class? Yes; Too ripe? No; Balanced? Yes, with intensity as well of course. Watch those boxes being ticked. Etienne speaks of the orient, vigorous and sensual, a bit of an old souk. Tasted: November 2019
vinous:(95-97) ポイント Vinous(95-97) pts Domaine Jean Grivot 2018 Richebourg Grand Cru Vosne Romanee, Burgundy Red wine from France Drinking window: 2025 - 2055 The 2018 Richebourg Grand Cru needed rigorous aeration to reveal its intense blackberry, raspberry and incense aromas; a slight dark chocolate element emerges with time. The palate is full-bodied and quite dense in style, as you would expect from this Grand Cru. Grippy and structured, with multilayered red fruit laced with white pepper and bay leaf toward the long finish. A substantial Richebourg, but one that also conveys a sense of grace and elegance. Excellent. Neal Martin. Tasting date: November 2019
現在ドメーヌを運営するのはジャンの息子エティエンヌだが、彼の祖父ガストンの時代にドメーヌは頭角を現してくる。ガストンはその時代には珍しくディジョン大学で醸造学を修め、また1920年代初期にはニュイのアンリ・グージュらと共に元詰めも始めている――ドメーヌは’59年以降、全生産量を元詰めしている。とはいえ、納得のいかない年のものは樽でネゴシアンに売却――。
クロ・ド・ヴージョ等の特級畑3ヶ所を含む13ヘクタール強のドメーヌ―エティエンヌの叔母にあたるジャクリーン・ジャイエの畑も近年、組み込まれた――はそのほとんどがヴォーヌとニュイを中心に広がり、また半分以上を1級畑が占めている。その畑では植え替えの際、ヘクタール当たり、1万2,000~1万5,000本という強い密植がなされ、また土壌の活性化が図られている。これらはエティエンヌが目指す、葡萄に備わる諸要素を出来るだけ引き出し、力強くしかも繊細さを兼ね備えた長熟なワインを生むための一環としての作業のひとつ。よりよいワインを生むためには過去の技術にもこだわらず、’80年代半ばより積極的に試みてきた低温浸漬も’90年代以降、慎重な態度で臨むようになった。
伝統に安住することなく、理想のワインを追い求める、非常に好感の持てるドメーヌである。
僅か0.3haの区画からごく少量生産され、毎年日本への入荷もかなり少ない、ジャン・グリヴォのフラッグシップキュヴェ!
ほとんどの畑がヴォーヌ・ロマネとニュイ・サン・ジョルジュにあり、その半分以上が一級畑以上という、最良なテロワールを所有している由緒正しいドメーヌです。1920年代に、ドメーヌ元詰を開始した先進的なドメーヌで、1970年代には、 アンリ・ジャイエに次いでブルゴーニュで活躍したギィ・アッカ氏のコンサルタントを受け、長期の低温浸漬を採用していました。
現当主のエティエンヌ・グリヴォ氏は、1980年代から徐々にワイン造りを変革、浸漬期間を短めにし、SO2の使用を最小限に抑え、畑もリュット・レゾネ方式で管理するなど、代々引き継がれてきた優良な畑のテロワールを表現するため尽力しています。最近では、以前の熟成に時間を要する剛健な造りから、瑞々しくエレガント、そして心地よいワイン造りへとシフトしています。
「リシュブール グラン・クリュ」 は、ヴォーヌ・ロマネのグラン・クリュの中でも最上級の畑と称えられ、グリヴォはそのリシュブールの区画をロマネ・コンティ寄りに所有する。84年にエティエンヌの父、ジャンが入手したものだ。樹齢60年以上の古木から生まれるこのワインは、並外れたパワーと均整のとれたエレガンス。ヴォーヌ・ロマネのモノポール群を別格とすれば、やはり最高のクリマであることを実感させる、計り知れないエネルギー。
DOMAINE JEAN GRIVOT RICHEBOURG GRAND CRU
ドメーヌ・ジャン・グリヴォ リシュブール グラン・クリュ
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ヴォーヌ・ロマネ
原産地呼称:AOC. VOSNE ROMANEE
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
Jasper Morris:(96-98) ポイント
Etienne took a moment to reminisce about the cost price of this vineyard back in 1984. You might have to pay as much for a single vine now as they did per ouvr?e then. Maybe not, but you might only get a dozen vines. The 2018 has wonderfully gorgeous fruit - too easy to say, and in fact it is starting out quite tight for the moment. More red than black. Three minutes of sniffing to coax it out. Does it fill the mouth? Yes; What about class? Yes; Too ripe? No; Balanced? Yes, with intensity as well of course. Watch those boxes being ticked. Etienne speaks of the orient, vigorous and sensual, a bit of an old souk. Tasted: November 2019
vinous:(95-97) ポイント
Vinous(95-97) pts Domaine Jean Grivot 2018 Richebourg Grand Cru Vosne Romanee, Burgundy Red wine from France Drinking window: 2025 - 2055
The 2018 Richebourg Grand Cru needed rigorous aeration to reveal its intense blackberry, raspberry and incense aromas; a slight dark chocolate element emerges with time. The palate is full-bodied and quite dense in style, as you would expect from this Grand Cru. Grippy and structured, with multilayered red fruit laced with white pepper and bay leaf toward the long finish. A substantial Richebourg, but one that also conveys a sense of grace and elegance. Excellent. Neal Martin. Tasting date: November 2019
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