Composed of 88% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon and 5% Malbec, the 2012 Merlot appears to be another sensational offering from Doug and John Shafer and their longtime assistant, Elias Fernandez. The sweetness of the tannins, the sucrosity of the fruit and the wine-s richness and expansiveness suggest another great vintage in Napa Valley. This is a sensational Merlot. This was a fascinating tasting with one of the superstar reference point/iconic wineries in all of California. Shafer-s Relentless project has been a huge success since the debut. Blending Syrah and Petite Sirah, aging it for a long time in French oak, and not compromising on any element of the winemaking process has put them at the top of the Rhone Ranger sweepstakes. From the Stags Leap District, the Cabernet Sauvignon One Point Five was named by the Shafers to honor the generation and a half of the family that has been involved in this winery-s success. Turning to Shafer-s Hillside Select Cabernet Sauvignon is akin to entering one of the world's museums of liquid art. This is unquestionably one of California-s, and the world's, most iconic and greatest wines. When Chateau Latour bought the Araujo estate, I thought the entire value of the Shafers and of this particular vineyard probably jumped by 30-50% because of that purchase. This is a first-growth wine from a magical site, and it has been one of the top half dozen or so California Cabernet Sauvignons in every vintage since the early nineties. That's a remarkable track record. In every vintage it is 100% Cabernet Sauvignon aged an uncommonly long time (32 months) in 100% French oak, yet you would never know that. The Shafers remain disarmingly modest about what they have achieved, but this is utterly profound, world-class wine that any wine lovers who enjoy Cabernet Sauvignon need to sample at least once in their life.
シェーファー
メルロー
メルロー 87%
カベルネ・ソーヴィニヨン 7%
マルべック 6%
ワイナリー
出版業界での華やかなキャリアを捨て、ジョン・シェーファーがナパ・ヴァレーのスタッグス・リープ・ディストリクトのヒルサイドにワイナリーを創立したのが1972年。ワイン造りなどまったく知らなかったジョンはワインメイキングの本を片っ端から読む事から始め、理想のワインを目指した。その後醸造学を学んだ長男のダグ・シェーファー、現在敏腕ワインメーカーとして腕を振るうイライアス・フェルナンデスが加わり、その品質は揺るぎないものとなる。100%ソーラー発電によってワイナリーの消費電力をまかなうナパ・ヴァレーで初めてのワイナリーとしても知られ、栽培や醸造においても環境保全型のワイン造りを早くから実践している。その味わいはいわゆるモダンスタイル。複雑で重厚感のあるその風味を霧と冷たい海風がもたらすスタッグス・リープ・ディストリクトの冷涼な気候が骨格となって支えている。シラーが主体の"リレントレス"がワインスペクテーター誌の"世界のベスト100ワイン"において堂々の一位となるなど、近年ますますその品質に磨きがかかっている。疑いなくナパで最も成功しているワイナリーのひとつ。
ワイン
ヨントヴィルとスタッグス・リープ・ディストリクトのすぐ南に位置する畑のブレンド。あまりにも有名なカベルネに対し控えめな印象があるが、「シェーファーと言えばメルロー」と述べる長年のファンも多い。ナパで造り得る最高のメルロー。
醸造
自社畑 / 発酵: ステンレスタンク 熟成: 100%フレンチオーク (75% 新樽) にて20ヶ月
ティスティング・ノート
メルローらしいなめらかな丸みのある果実味とアルコール感、柔らかい口当たりのタンニンによる、飲み疲れしない風味の調和が素晴らしい。
Wine Advocate #209 (2013-10-31)
Robert Parker
データなし