ワインアドヴォケイト:(89-91) ポイント Rating (89-91) Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate A 35,000-bottle cuvee derived entirely from Faiveley's own holdings, the 2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes unwinds in the glass with aromas of red berries, cherries, loamy soil and spices. Medium to full-bodied, textural and seamless, it's concentrated and vibrant, with ripe tannins and a long, expansive finish. This is a real success.
Jerome Flous told me that he began harvest on August 19, and he was as pleased with the wines as he was taken aback by their vibrancy and saturated hues. It's a terrific set of wines for Faiveley, with lower alcohol and lower pHs than in 2019 but with incredible concentration and purity. Everything reviewed here comes warmly recommended.
vinous:(88-90) ポイント (88-90) Drinking Window 2023 - 2030 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021) The 2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes offers raspberry and crushed strawberry scents on the nose, darker fruit emerging with time. The palate is medium-bodied, quite smooth and silky, well judged acidity with fine poise on the finish. This is showing very well and will require just 2-3 years in bottle. - By Neal Martin on November 2021
“There are three important things with regard to the 2020 vintage,” winemaker Jerome Flous told me after we met and I completely failed to recognize him (he just seemed younger than I remembered). “The first is the date of picking. For Faiveley, it is the earliest date ever, starting on August 19, which is earlier than 2003. It was very dry during the season, with less than half the usual rain. Between July 15 and August 15, there was only 5mm. The other important factor is the gap between red and white in terms of volume. The Chardonnay produced 80% more than the Pinot Noir, 45hl/ha compared to 25hl/ha, with the same growing season and same flowering. How? Well, on May 18, we had flowering in very good conditions, which corresponds to the Chardonnay, but on May 23, it was wet, rainy and windy. It was like winter, and this disturbed the flowering for the Pinot Noir. If you then factor in the dryness, that explains the difference.” Pushed to expand upon his view of the growing season, Flous told me: “I like the 2020 because each terroir is expressed. It has the rusticity of 2014 with the richness of 2019, though it is not as big as that vintage. The alcohol levels are around 13.2° and 13.5°, less than 2019 with more acidity. We didn’t have to do any acidification or chaptalization.” I thought this was a very respectable set of wines from Faiveley that may show a little more elegance than the 2019s
FAIVELEY / フェヴレ
ドメーヌと呼んでしかるべき、ニュイ・サン・ジョルジュ拠点のグラン・メゾン
ニュイ・サン・ジョルジュに本拠を置くフェヴレ社は、1825年の創立から7代にわたって続くグラン・メゾンである。
4代目のジョルジュ・フェヴレは、かの有名なコンフレリー・デ・シュヴァリエ・デュ・タストヴァン(利き酒騎士団)の創設者のひとりとして知られ、オスピス・ド・ニュイ・サン・ジョルジュのキュヴェにも、レ・サン・ジョルジュ・キュヴェ・ジョルジュ・フェヴレとしてその名を残す。
フェヴレが数ある他のネゴシアンと一線を画するのは、その広大な自社畑から造られるドメーヌもののワインが、全生産量の8割を占めるという事実だろう。
コート・ド・ニュイ、コート・ド・ボーヌ、そしてコート・シャロネーズまで、合わせて120haもの自社畑を所有し、シャンベルタン・クロ・ド・ベーズやエシェゾーなどグラン・クリュに10ha、ニュイ・サン・ジョルジュのレ・サン・ジョルジュやジュヴレ・シャンベルタンのクロ・デ・ジサールなどプルミエ・クリュに25haの畑をもつ。
ひとつのクリマの面積は平均して1haと決して大きくはないが、それだからこそクリマごとに手の込んだシュール・ムジュール、すなわちオーダーメイドのワイン造りを行うことができるのである。
フェヴレが所有する120ヘクタールの自社畑のうち、半分以上の68ヘクタールはコート・シャロネーズに位置する。フェヴレ家がこの地域の潜在的な可能性に気付いたのは、第一次世界大戦と世界恐慌により産地が疲弊していた1933年のことだ。この年にジョルジュ・フェヴレが賃貸耕作を始め、1963年には5代目のギィ・フェヴレがメルキュレイに最初の畑を購入。その面積を徐々に増やし、今日、ジヴリィ、リュリィ、モンタニー、ブーズロンまで、コート・シャロネーズ全域に版図を広げた。
メルキュレイ・プルミエ・クリュ・クロ・デ・ミグランをはじめとする数々のモノポール(単独所有)畑を手に入れ、コート・シャロネーズならフェヴレとまで言われるまでに成長。そして2012年以降、コート・シャロネーズの自社畑は「ドメーヌ・ド・ラ・フランボワジエール」という独立したドメーヌ名を掲げ、次のステージに上ろうとしている。
今日、メゾンを率いるのは、2005年に25歳の若さで事業を引き継いだエルワン・フェヴレ。奇しくも彼の父、フランソワ・フェヴレがメゾンを継承したのも25歳の時であったという。
エルワンは当主の座に就くや否や、改革を断行し、若いうちはなかなか飲みづらく、長年寝かせて初めて花開く典型的な長期熟成型のワインを、比較的早いうちに飲み頃を迎え、かつ長期の熟成もでき得るワインへとスタイルを変えた。さらに、本拠がニュイ・サン・ジョルジュということもあり、コート・ド・ニュイの赤ワインに特化しがちだったポートフォリオをコート・ド・ボーヌの白にも広げるべく、2008年にグラン・クリュのバタール・モンラッシェとビアンヴニュ・バタール・モンラッシェを入手。同時にピュリニー・モンラッシェ・プルミエ・クリュのガレンヌも加わり、壮観なラインナップを完成させた。またムルソーではマトロ・ウィッターシェイムと契約を締結。形式上は買いブドウによるネゴスものだが、実際にはブドウ栽培からフェヴレのスタッフが携わっているという。
ニュイ・サン・ジョルジュ最高のクリマ、レ・サン・ジョルジュのグラン・クリュ昇格を同年代の造り手とともに働きかけるエルワン・フェヴレ。新しい当主のもと、フェヴレ社はさらなる高みを目指して進化し続けているのだ。
若き当主を迎え、さらなる進化の道を歩むブルゴーニュのドメーヌ的グランメゾン
ニュイ・サン・ジョルジュに本拠を置くフェヴレ社は、1825年の創立から7代にわたって続くグラン・メゾンである。フェヴレが数ある他のネゴシアンと一線を画するのは、その広大な自社畑から造られるドメーヌもののワインが、全生産量の8割を占めるという事実だろう。
「ジュヴレ・シャンべルタン ヴィエーユ・ヴィーニュ」は、深みのあるルビー。ラズベリー、カシス、ダークチェリーなど赤や黒い小さな木の実のアロマ。ほんのり香ばしいオークの香り。柔らかな果実味の中に溶け込んではいるものの、ジュヴレらしい小気味よいタンニン。
■2020年ヴィンテージ情報■
2020年は晴天のヴィンテージですが、ワインはとてもフレッシュです。収量は少なく、完璧な熟成度合いで品質は最高です。収穫は暑い天候の中で早く行われ、9月1日に終了しました。コート・ド・ニュイのワインは、凝縮感があり、フローラルでフレッシュなワインであり、品種が持つフィネスをすべて表現している、美しい典型的なワインです。
■テクニカル情報
日照時間東、南東、土壌鉄分の多い粘土質の泥灰土
ブドウ品種:ピノ・ノワール
表面積:7ha 20a 28ca [17.8 エーカー]。
植林年:1945年、1950年、1951年、1956年、1962年、1967年、1969年
栽培:ブドウのカットと選別は手作業で行います。除梗と全房の比率はヴィンテージごとに異なる。ブドウは毎日パンチングダウンされ、皮の色、タンニン、アロマを抽出します。19日間のヴァッティングの後、アルコール発酵が完了します。フリーランワインは重力で排出され、マルクはゆっくりと優しくプレスされることで、純度の高いプレスワインが生まれます。ワインは、自然で一定の湿度と温度のセラーで、フレンチオーク樽(うち20~30%は新樽)で14カ月間熟成されます。熟成の終わりは、2ヶ月間、タンクで熟成させます。
DOMAINE FAIVELEY GEVREY CHAMBERTIN VIEILLES VIGNES
ドメーヌ・フェヴレ ジュヴレ・シャンべルタン ヴィエーユ・ヴィーニュ
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ジュヴレ・シャンベルタン
原産地呼称:AOC. GEVREY CHAMBERTIN
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
ワインアドヴォケイト:(89-91) ポイント
Rating (89-91) Release Price NA Drink Date NA Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate
A 35,000-bottle cuvee derived entirely from Faiveley's own holdings, the 2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes unwinds in the glass with aromas of red berries, cherries, loamy soil and spices. Medium to full-bodied, textural and seamless, it's concentrated and vibrant, with ripe tannins and a long, expansive finish. This is a real success.
Jerome Flous told me that he began harvest on August 19, and he was as pleased with the wines as he was taken aback by their vibrancy and saturated hues. It's a terrific set of wines for Faiveley, with lower alcohol and lower pHs than in 2019 but with incredible concentration and purity. Everything reviewed here comes warmly recommended.
vinous:(88-90) ポイント
(88-90) Drinking Window 2023 - 2030 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes offers raspberry and crushed strawberry scents on the nose, darker fruit emerging with time. The palate is medium-bodied, quite smooth and silky, well judged acidity with fine poise on the finish. This is showing very well and will require just 2-3 years in bottle. - By Neal Martin on November 2021
“There are three important things with regard to the 2020 vintage,” winemaker Jerome Flous told me after we met and I completely failed to recognize him (he just seemed younger than I remembered). “The first is the date of picking. For Faiveley, it is the earliest date ever, starting on August 19, which is earlier than 2003. It was very dry during the season, with less than half the usual rain. Between July 15 and August 15, there was only 5mm. The other important factor is the gap between red and white in terms of volume. The Chardonnay produced 80% more than the Pinot Noir, 45hl/ha compared to 25hl/ha, with the same growing season and same flowering. How? Well, on May 18, we had flowering in very good conditions, which corresponds to the Chardonnay, but on May 23, it was wet, rainy and windy. It was like winter, and this disturbed the flowering for the Pinot Noir. If you then factor in the dryness, that explains the difference.” Pushed to expand upon his view of the growing season, Flous told me: “I like the 2020 because each terroir is expressed. It has the rusticity of 2014 with the richness of 2019, though it is not as big as that vintage. The alcohol levels are around 13.2° and 13.5°, less than 2019 with more acidity. We didn’t have to do any acidification or chaptalization.” I thought this was a very respectable set of wines from Faiveley that may show a little more elegance than the 2019s
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