burghound:94 Outstanding Score: 94 Tasted: Apr 01, 2012 Drink: 2029+ Issue: 46 This is also quite ripe but agreeably fresh with pure aromas of mocha, red currant, cassis, black cherry, warm earth, violets and subtle spice hints. There is good energy to the intense and admirably rich full-bodied flavors that envelope the palate with velvety sap on the beautifully balanced and impressively persistent finish. I very much like the sense of underlying tension because despite this being a big wine with plenty of concentration, the balance is impeccable and there is absolutely nothing ponderous about this complete effort. There is a hint of backend warmth but otherwise, this is really most impressive. Note however that this very firm effort will require plenty of cellar time.
ワインアドヴォケイト:94 ポイント eRobertParker #200 Apr 2012 Antonio Galloni 94 Drink: 2020-2030 $100-$240 The 2009 Pommard Clos des Epeneaux is flat-out beautiful. Layers of racy, exotic fruit caress the palate as the wine opens up in the glass. The 2009 is quite typical of the year, yet possesses fabulous overall harmony. Although exuberant today, the Clos des Epeneaux will deliver tons of pleasure for many years. Anticipated maturity: 2020-2030.
ステファン・タンザー:93 ポイント Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Mar/Apr 12 (this was racked only once, a month before being bottled in June of 2011): Good bright medium red. Fresh red berries, licorice and truffle on the nose, complicated by tobacco and iron. Dense, lush and packed with fruit; really showcases the richness of a sunny year without turning heavy. Deep, saline, seamless wine, with a thick, soil-driven finish. Finishes with surprising verve. Very impressive. 93 points
ドメーヌ・コント・アルマンのポマール・クロ・デ・ゼプノは、高いクオリティから考えると、世界で最も適切な値段の付いたワインのひとつだと思う。
フランス革命後に当時ブルゴーニュの大地主であったマレ・モンジュ家が取得したポマール村最良の畑を1805年に石垣で囲ったのがクロ・デ・ゼプノー。以後200年来その畑を相続により継承しているコント・アルマン家は1985年から15年間に渡り現在のドメーヌの基礎を築いたパスカル・マルシャンを経て1999年に当時若干23歳であったバンジャマン・ルルーを後継の醸造家として迎える。
ビオディナミを導入し、より細部までこだわった栽培醸造を行う事でテロワールの特性を表現したブルゴーニュを代表するワインを造り上げており近年更に名声を高めている。
非常に評価の高いコント・アルマンのクロ・デ・ゼプノ。
非常に評価の高いコント・アルマンのクロ・デ・ゼプノ。
200年に渡りドメーヌ・デュ・コント・アルマンが単独所有するポマール一級畑、クロ・デゼプノー(Clos des Epeneaux)はブルゴーニュを代表する銘酒として誉れ高く、特に近年自らのネゴシアンも立ち上げている天才肌醸造家バンジャマン・ルルー氏により一層評価が上がっています。
5.24haという広さから区画を細かく分けて、土壌、樹齢、収穫時期などの違いで複数のキュヴェを仕込み最終的にアッサンブラージュされる。その際グラン・ヴァンにふさわしくないキュヴェや若樹はポマール・プルミエ・クリュとして格下げしてリリースしている。平均樹齢55年。新樽比率40%にて22ヶ月の樽熟成。スパイスの香り、低収量から生まれるポマールらしい豊満なボディ、力強さとフィネスを持ち合わせた偉大なる長熟ワイン。
クロ・デ・ゼプノは別格のワインである。それは若い時でも威厳があり、味わいの長さは驚異的で、凝縮感は卓越している。そのワインは以前のものにくらべ花の香りが顕著で、フィネスもある。 ビル・ナンソン著「ブルゴーニュ」より
クロ・デ・ゼプノーの単独所有者。まことに印象的なすばらしいポマールで、強く深い濃密な味と屈強なかまえをもち、長年の熟成を必要とする、まさに模範作である。また不作とされるヴィンテージでも十分に買うに値する。伯爵(コント)自身はパリに在住している。古樹になるぶどうで〈ヴィエーユ・ヴィーニュ〉が作られる年もあるが、残念ながらまだ飲んだことはない。
「ブルゴーニュワインがわかる」マット・クレイマー著より抜粋
burghound:94 Outstanding
Score: 94 Tasted: Apr 01, 2012 Drink: 2029+ Issue: 46
This is also quite ripe but agreeably fresh with pure aromas of mocha, red currant, cassis, black cherry, warm earth, violets and subtle spice hints. There is good energy to the intense and admirably rich full-bodied flavors that envelope the palate with velvety sap on the beautifully balanced and impressively persistent finish. I very much like the sense of underlying tension because despite this being a big wine with plenty of concentration, the balance is impeccable and there is absolutely nothing ponderous about this complete effort. There is a hint of backend warmth but otherwise, this is really most impressive. Note however that this very firm effort will require plenty of cellar time.
ワインアドヴォケイト:94 ポイント
eRobertParker #200 Apr 2012 Antonio Galloni 94 Drink: 2020-2030 $100-$240
The 2009 Pommard Clos des Epeneaux is flat-out beautiful. Layers of racy, exotic fruit caress the palate as the wine opens up in the glass. The 2009 is quite typical of the year, yet possesses fabulous overall harmony. Although exuberant today, the Clos des Epeneaux will deliver tons of pleasure for many years. Anticipated maturity: 2020-2030.
ステファン・タンザー:93 ポイント
Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Mar/Apr 12
(this was racked only once, a month before being bottled in June of 2011): Good bright medium red. Fresh red berries, licorice and truffle on the nose, complicated by tobacco and iron. Dense, lush and packed with fruit; really showcases the richness of a sunny year without turning heavy. Deep, saline, seamless wine, with a thick, soil-driven finish. Finishes with surprising verve. Very impressive. 93 points
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