ジャスパー・モリスMW:93-96 ポイント ★★★★★ Tasting Date : December 2021 Tasting Location : Burgundy Tasted By : Jasper Morris MW 50% new wood and 50% whole bunch. Very old vines always done by hand or horse. Arnaud sees the difference in the soil, much lighter and finer. Rich deep purple, with a beautiful elegance to the bouquet, ripe fruit with a floral top note, ripe but strikingly balanced, very long and fine with good acidity. Shows a touch more oak but this will calm down. What purity, finesse and length.
VINOUS:(93-95) ポイント (93-95)pts Drinking Window 2025 - 2048 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021) The 2020 Gevrey-Chambertin Les Champeaux 1er Cru contains 50% whole bunch with one-third new oak, the fruit from the four corners of the climat, low yields in this vintage. The nose is very well defined but tightly packed bouquet, crushed limestone scents filtering through the red berry fruit. The palate is medium-bodied with a silky smooth texture on the entry. Finely poised, elegant yet intense, this is endowed with sorbet-like vitality and energy on the finish. Excellent. - By Neal Martin on November 2021
ワインアドヴォケイト:(92 - 94)+ ポイント Rating (92 - 94)+ Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate The 2020 Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Champeaux is more brooding and introverted, unwinding in the glass to reveal aromas of dark berries, raspberries, warm spices and loamy soil. Medium to full-bodied, layered and muscular, it's concentrated and tightly wound. This is a terrific effort but it will require patience.
Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1995 / ベガ シシリア ウニコ グラン レゼルヴァ 1995|Fine and Rare
父の遺志を継承しつつ さらにエレガンスを求める
2006年に暦が切り替わって間もなく、ドゥニ・モルテは自らの命を絶った。完璧主義者といわれる彼の心中に、どのような葛藤があったのか。われわれは知る由もない。
その遺志を継ぐのは長男のアルノー。24歳の若さでこの名高いドメーヌの運営を任されることとなった。
専門学校を中退し、メオ・カミュゼとドメーヌ・ルフレーヴで研修。13歳の頃からすでに父の手伝いをさせられていたそうだが、2000年以降、フルタイムで働いている。
ドメーヌ・ルフレーヴで研修したのは自身もわずかながら白ワインを手がけ、ビオディナミにも興味があったため。ルフレーヴで働いた結果、ビオディナミの難しさを理解したという。今日、11.2haの畑はきわめてビオロジックに近く、化学肥料、殺虫剤、除草剤には頼らない栽培がとられている。
ドゥニ時代のドメーヌのワインは、いかにもジュヴレ・シャンベルタンらしい、強い抽出と凝縮感をもつワインであった。しかし、息子のアルノーは、抽出が強過ぎるのではないかと父の造るワインに疑問を抱き、2000年にそれを訴えて以降、ピジャージュの頻度を減らすようになったという。醸造法は、原則として完全除梗(2009年のような暑い年は半分くらい全房を含める)のうえ、低温マセレーション。発酵容器はコンクリートタンクを使う。1日1回のルモンタージュと2、3回のピジャージュ。新樽率も父の時代と変わり、以前はほぼ100%新樽熟成だったが、現在は村名ジュヴレ・シャンベルタンで60〜70%まで下げている。熟成期間は18ヶ月。
かつて5つの区画名入りジュヴレ・シャンベルタンを造っていたドゥニ・モルテだが、その後、それらをひとつにまとめた「ジュヴレ・シャンベルタン・メ・サンク・テロワール」に集約。それを今度は以下の3つのキュヴェに整理した。
アン・マトロとオー・ヴェレを中心とするノーマルの村名ジュヴレ・シャンベルタン。コンブ・デュ・デゥシュとアン・ドゥレを中心に樹齢70〜80年の古木を用いて造られる「ジュヴレ・シャンベルタン・ヴィエイユ・ヴィーニュ」。それに1級シャンポーに隣接した、小石の多い樹齢70年の区画、アン・シャンのみから造られる、唯一の区画名付き村名「ジュヴレ・シャンベルタン・アン・シャン」だ。
アルノーの時代になり、ワインは力強さと同時にフィネスやエレガンスを備えたものとなり、口当たりはまろやかに、喉越しはスムーズに変化しているのは確か。また、アルノーはマルサネやフィサンなどコート・ド・ニュイ北部のアペラシオンに関心を寄せ、この地域の畑を増やしており、それらのワインの品質がすこぶる高い。ジュヴレ・シャンベルタンに比べてその6割程度の価格で入手可能なマルサネやフィサンは、じつにお値打ちなワインである。
ドゥニの訃報が世界中を騒がせた直後はドメーヌの未来を悲観する声も聞かれたが、それはまったくの杞憂。アルノーのワインはすでに父ドゥニのレベルを超えている。
ジュヴレ・シャンベルタンの北端に位置する1級畑「レ・シャンポー」!
2006年、24歳の若さでこの名高いドメーヌの運営を任されることとなった、故ドゥニ・モルテの長男アルノー・モルテ。彼は、メオ・カミュゼとドメーヌ・ルフレーヴで研修。ルフレーヴで研修したのは自身もわずかながら白ワインを手がけ、ビオディナミにも興味があったため。結果、ビオディナミの難しさを理解したという。今日、11.2haの畑はきわめてビオロジックに近く、化学肥料、殺虫剤、除草剤には頼らない栽培がとられている。
アルノーの時代になり、ワインは力強さと同時にフィネスやエレガンスを備えたものとなり、口当たりはまろやかに、喉越しはスムーズに変化しているのは確か。また、アルノーはマルサネやフィサンなどコート・ド・ニュイ北部のアペラシオンに関心を寄せ、この地域の畑を増やしており、それらのワインの品質がすこぶる高い。ジュヴレ・シャンベルタンに比べてその6割程度の価格で入手可能なマルサネやフィサンは、じつにお値打ちなワインである。
「ジュヴレ・シャンベルタン 1er レ・シャンポー」は、ジュヴレ・シャンベルタンの北端に位置する1級畑。北の丘なので1級だが、クロ・サン・ジャックやカズティエと同様、特級に匹敵するとされる。この畑は馬で耕作。色調からして深みがあり、香りはブラックベリーやダークチェリーなど黒い果実が主体。味わいの凝縮感も高く、緻密なタンニンがストラクチャーを構成する。スパイシーな余韻が止めどなく続く。
■テクニカル情報■
醸造・栽培、使用酵母:自生酵母、熟成(樽【新樽率】/タンク):オーク樽、熟成期間:18ヶ月、所有面積:45a、土壌:石灰 小石、ぶどう品種(セパージュ):Pinot Noir 100%、ぶどうの仕立て:ギュイヨ・サンプル、平均樹齢:70年、平均年間生産量(本数):2100本、収穫方法:手摘み
DOMAINE DENIS MORTET Gevrey Chambertin 1er Cru Les Champeaux
ドメーヌ・ドニ・モルテ ジュヴレ・シャンベルタン 1er レ・シャンポー
生産地:フランス ブルゴーニュ コート・ド・ニュイ ジュヴレ・シャンベルタン
原産地呼称:AOC. GEVREY CHAMBERTIN
ぶどう品種:ピノ・ノワール 100%
アルコール度数:13.5%
味わい:赤ワイン 辛口 ミディアムボディ
ジャスパー・モリスMW:93-96 ポイント ★★★★★
Tasting Date : December 2021 Tasting Location : Burgundy Tasted By : Jasper Morris MW
50% new wood and 50% whole bunch. Very old vines always done by hand or horse. Arnaud sees the difference in the soil, much lighter and finer. Rich deep purple, with a beautiful elegance to the bouquet, ripe fruit with a floral top note, ripe but strikingly balanced, very long and fine with good acidity. Shows a touch more oak but this will calm down. What purity, finesse and length.
VINOUS:(93-95) ポイント
(93-95)pts Drinking Window 2025 - 2048 From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Gevrey-Chambertin Les Champeaux 1er Cru contains 50% whole bunch with one-third new oak, the fruit from the four corners of the climat, low yields in this vintage. The nose is very well defined but tightly packed bouquet, crushed limestone scents filtering through the red berry fruit. The palate is medium-bodied with a silky smooth texture on the entry. Finely poised, elegant yet intense, this is endowed with sorbet-like vitality and energy on the finish. Excellent. - By Neal Martin on November 2021
ワインアドヴォケイト:(92 - 94)+ ポイント
Rating (92 - 94)+ Reviewed by William Kelley Issue Date 21st Jan 2022 Source January 2022 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Champeaux is more brooding and introverted, unwinding in the glass to reveal aromas of dark berries, raspberries, warm spices and loamy soil. Medium to full-bodied, layered and muscular, it's concentrated and tightly wound. This is a terrific effort but it will require patience.
Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1995 / ベガ シシリア ウニコ グラン レゼルヴァ 1995|Fine and Rare
CHAPELLE-CHAMBERTIN CECILE TREMBLAY 2016 / シャペル シャンベルタン セシル トランブレイ 2016|Fine and Rare
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