ワインアドヴォケイト:94+ ポイント Rating 94+ Release Price NA Drink Date 2025 - 2045 Reviewed by William Kelley Issue Date 15th Jan 2021 Source January 2021 Week 2, The Wine Advocate The 2018 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Blanchots Dessus has turned out superbly, opening in the glass with aromas of crisp orchard fruit, white flowers, toasted almonds, iodine and mandarin oil. Medium to full-bodied, layered and multidimensional, it's deep and precise, with terrific texture and mid-palate amplitude, concluding with a long, mineral finish. Reputations, once formed, are hard to shake, and one of my recurring professional challenges is to attempt to change them. Times passes, personnel move on, and approaches evolve; but stereotypes persist. So all I can do is repeat that the wines produced under the Vincent Girardin label today are superb and that I'm happy to have some in my own cellar. Readers will remember the history: Vincent Girardin debuted as a winemaker in 1982, creating his negociant maison in 1990 with his family domaine holdings at its core, distinguished by insisting on purchasing grapes as opposed to must or finished wines. When Girardin's expanding holdings became too much to handle, Eric Germain-brother of Jean-Fran?ois Germain, who presides over Meursault reference-point Domaine Henri Germain-was brought in to supervise winemaking in 2002. Germain, as he puts it, harbored the ambition "to make not merely good wine but instead great wine," and also wines that could age. He presided over a wholesale change in winemaking practices that has continued to progress since the maison's purchase by the Compagnie des Vins d’Autrefois in 2011. Wines that were once oaky and somewhat exaggerated are now taut, incisive and beautifully differentiated by site. There's much more attention to detail in the vineyards-fully 21 hectares of which are now owned-and they are increasingly being converted to biodynamic farming. elevage is longer. And Germain uses much less new oak and little b?tonnage. So, this is now a very serious source for high-quality white Burgundy, and the reflex to dismiss this producer as "commercial" is entirely misplaced. While the fact that Germain enjoyed considerable success in 2017 is almost to be expected, the true measure of the quality of what is being done here is the success of the 2018s: seamless, structured and complete, they display all of the year's merits and none of its weaknesses. Everything reviewed here therefore comes warmly recommended.
ブルゴーニュでの「ネゴシアンワインメーカー」の先駆者
「エリックとマルコがキーパーソン」
現在、エリック ジェルマン(エノログ)とマルコ カスケーラ(輸出・販売担当)を中心に運営しています。エリックはヴァンサン ジラルダンの醸造責任者であり、ワイン造りの全てに関わっているキーパーソン。ムルソー生まれのムルソー育ちです。マルコはリヨン出身で、輸出とフランス国内の販売すべてを担当しています。
「理想は、昔の人々の畑仕事 + 近代設備のワイナリー」
ワイン造りの哲学は、『畑はなるべく手を加え、醸造はできるだけ自然に。しかし、設備はモダンに。』です。栽培や醸造には、ムーンカレンダーを使っています。畑は昔同様の人の手間をかける一方、醸造ではしっかりとした温度管理のできる完璧な近代設備を持つことが、温暖化していく中で、今後とても重要であると考えています。
「新しいヴィジョン、アプローチ」
エリックはワイン造りの新しいヴィジョンや、アプローチをもたらしました。具体的には「伝統的なワイン造り」という事です。例えば、以前のヴァンサン ジラルダンのワインは非常にリッチで、樽香の強いワインでした。それに対してエリックがもたらした新しいスタイルは、ピュアで、エレガントで、より複雑味のあるワイン。ヴァンサン ジラルダン本人がワイン造りをしていた時代よりも、新樽の比率を極端に減らしています。そして同時に、熟成期間を長くしました。これまで短くて10~12ヶ月だった熟成期間を、冬を2つ越すほど(約18ヶ月)に長くしました。同じ時期に2つのヴィンテージ分を樽で熟成する訳ですから、もちろん樽の数も今までの倍必要となり、実はこの作業はとてもお金が掛かります。そのため、最初の数年間はとても投資にお金が掛かりました。しかし、エリックがもたらした新しいヴィジョンを実現させるためには必要不可欠な決断だったのです。
ネゴシアンワインメーカー
1982年、ヴァンサン ジラルダンは親から相続した2haの畑と共に自らのワイン造りをスタートさせました。そして彼はすぐに成功を収めます。しかし、当時ヴァンサンは20代前半と非常に若かったため、生産量を増やしたくとも畑を購入する資金が十分にありませんでした。とはいえ、生産量を増やすためだけに、様々な区画の葡萄がブレンドされたワインを買い付ける事は好みませんでした。なぜならば、自分が好むスタイルのワイン造りを貫きたいと考えたからです。
そこでヴァンサンは、近隣の顔見知りの葡萄農家達を訪問し、「ワインでは無く、葡萄の状態で買い付けさせてくれないか。」と彼らに持ちかけます。そうして、今となってはブルゴーニュでの先駆者となった、「ネゴシアンワインメーカー」としてのワイン造りが始まったのです。今では、多くの偉大なドメーヌもネゴシアンワインメーカーとして、ワイン造りを行っています。これにより、有名なドメーヌも含め「ドメーヌ〇〇」と名乗っていた所も、「ドメーヌ」という部分を無くしてラベリングするようになりました。
評価
ヒュー ジョンソン「ポケット ワイン ブック2019」で赤★★→★★★、『ムルソーに本拠とする白のスペシャリスト』と掲載。
「ワイン&スピリッツ」の「TOP 100 WINERIES OF 2019」に選出。
「ギド・デ・ヴァン・ベタンヌ+ドゥソーヴ2019」で4ッ星生産者に昇格。同誌2020年版でも4ッ星評価を獲得。同評価の生産者はドメーヌ・デュジャックやドメーヌ・ルフレーヴ、ドメーヌ・コント・ジョルジュ・ド・ヴォギュエ、ドメーヌ・ロベール・グロフィエ・ペール・エ・フィス等、そうそうたる顔ぶれです。
「ギド・デ・ヴァン・ベタンヌ+ドゥソーヴ2019」で4ッ星生産者に昇格。
ルヴュ・ド・ヴァン・ド・フランス667でメゾン・ヴァンサン・ジラルダンがネゴシアン・オブ・ザ・イヤー2023に選出されました!
滅多にお目にかかれません。かつてはモンラッシェだった?!
偉大なグラン・クリュのモンラッシェの道を隔てた1m下部に位置する非常に希少な区画!
皆さん、ヴァンサン・ジラルダンにどのようなイメージをお持ちでしょうか。
遡ること15年ほど前に、話題となった2000年のエシェゾーなどかなりのアイテムを取り扱ってきましたが、それ以来ほとんど購入していませんでした。しかしながら、今回輸入元稲葉さんからその進化を聞き、ヴァンサン・ジラルダンのイメージを更新しなければいけないと感じました!
ワイナリーを立ち上げたヴァンサンが、体調の不良により、ドメーヌを売却してしまいましたが、ヴァンサンの右腕だったエリック・ジェルマンがワイン造りを一任され素晴らしい様々な面で進化してきました。
2019年には『ベタンヌ+ドゥソーヴ』において4ツ星に昇格!
この評価はデュジャックやルフレーヴ、ヴォギュエ、ロベール・グロフィエ等の生産者と並ぶものとなりました。2020年版でも4ッ星を維持し、「偉大なブルゴーニュ・ワインを知らない人は、この造り手によってそれらの公正な概念を獲得することが出来る」と評価されています。
ヴァンサン時代の濃厚・リッチなスタイル、「ロバート・パーカーが絶賛した」功績はもはや過去のもので、現在評価されている「ピュアでエレガント」なスタイルこそ、エリック参入後の変革であり、ドメーヌとしての軸となっています。
「現在、非常に確かで高品質なブルゴーニュの白ワインを造るようになっており、この造り手を”商業的”だからと避けることは完全に間違っている」『ワインアドヴォケイト』2020年2月の記事を抜粋
今回、非常に希少なワインが入荷してまいりました!
白の最高峰「ル・モンラッシェ」から道を隔てた1m下部に畑があるシャサーニュの一級レ・ブランショ・ドゥシュ!
僅か1.17haしかない区画のため日本での流通量も少なく、見かけるがあまりないかと思いますが、あのジャスパーモリスが別格1級畑と評価。ヴァンサン・ジラルダンが、自社畑としてこの区画を持っているとは知りませんでした。
生産者曰く、「我々がこの畑を手に入れられたことは大変貴重」とのことです。
1.17haのみのこの区画は、ル・モンラッシェの下部に潜り込む位置にあり、51のプルミエクリュのうち、最も高く評価されている区画のひとつです。非常に緩やかな南向きの斜面にあり、この畑の最良の区画は、土質、地勢ともクリオ・バタール・モンラッシェによく似ている。基岩は魚卵状石灰膣大理石の分厚いプレートでブドウ栽培に適しています。
ワインアドヴォケイト:94+ ポイント
Rating 94+ Release Price NA Drink Date 2025 - 2045 Reviewed by William Kelley Issue Date 15th Jan 2021 Source January 2021 Week 2, The Wine Advocate
The 2018 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Blanchots Dessus has turned out superbly, opening in the glass with aromas of crisp orchard fruit, white flowers, toasted almonds, iodine and mandarin oil. Medium to full-bodied, layered and multidimensional, it's deep and precise, with terrific texture and mid-palate amplitude, concluding with a long, mineral finish.
Reputations, once formed, are hard to shake, and one of my recurring professional challenges is to attempt to change them. Times passes, personnel move on, and approaches evolve; but stereotypes persist. So all I can do is repeat that the wines produced under the Vincent Girardin label today are superb and that I'm happy to have some in my own cellar. Readers will remember the history: Vincent Girardin debuted as a winemaker in 1982, creating his negociant maison in 1990 with his family domaine holdings at its core, distinguished by insisting on purchasing grapes as opposed to must or finished wines. When Girardin's expanding holdings became too much to handle, Eric Germain-brother of Jean-Fran?ois Germain, who presides over Meursault reference-point Domaine Henri Germain-was brought in to supervise winemaking in 2002.
Germain, as he puts it, harbored the ambition "to make not merely good wine but instead great wine," and also wines that could age. He presided over a wholesale change in winemaking practices that has continued to progress since the maison's purchase by the Compagnie des Vins d’Autrefois in 2011. Wines that were once oaky and somewhat exaggerated are now taut, incisive and beautifully differentiated by site. There's much more attention to detail in the vineyards-fully 21 hectares of which are now owned-and they are increasingly being converted to biodynamic farming. elevage is longer. And Germain uses much less new oak and little b?tonnage. So, this is now a very serious source for high-quality white Burgundy, and the reflex to dismiss this producer as "commercial" is entirely misplaced. While the fact that Germain enjoyed considerable success in 2017 is almost to be expected, the true measure of the quality of what is being done here is the success of the 2018s: seamless, structured and complete, they display all of the year's merits and none of its weaknesses. Everything reviewed here therefore comes warmly recommended.
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